Camera Deputaţilor a modificat legea privind comunicațiile electronice

Camera Deputaţilor a modificat legea privind comunicațiile electronice

Camera Deputaților a modificat, în calitate de prima cameră sesizată, legea privind comunicațiile electronice, în conformitate cu deciziile Curții Constituționale. Hotărârea CCR a fost luată pe baza sesizărilor înaintate de parlamentari ai AUR, USR şi de Avocatul Poporului.

Aceștia au invocat nerespectarea unor drepturi și libertăți fundamentale, prin posibilitatea ca servicii care acționează în domeniul siguranței naționale să solicite informații despre abonați, inclusiv prin acces la aplicații de tipul WhatsApp sau Telegram. Iulia Gherman are detalii.

Reporter: Deputaţii au eliminat, între altele, prevederea declarată neconstituțională de judecătorii CCR și prin care operatorii de servicii electronice erau obligați să furnizeze informații referitoare la identitatea abonaților, modalitățile de plată sau cu privire la istoricul accesărilor. AUR s-a opus adoptării proiectului de lege și a invocat presiuni și acțiuni nedemocratice din partea majorităţii aflate la putere.

Deputatul partidului, Ringo Dămureanu: Au fost subtilizate amendamente depuse de la o comisie la alta. Am fost amenințați că dacă nu depunem acel raport, vom fi dați afară din funcții. Sperăm ca măcar Senatul să își exercite rolul pe care ni l-au acordat cetățenii și să dezbată pe fond acest proiect de lege.

Reporter: De cealaltă parte, liberarul Ioan Sărmaş a pledat în favoarea proiectului.

Ioan Sărmaş: Tehnologia 5G la nivel mondial aduce o bogăție de 600 de miliarde de euro până în 2030, adăugat la Produsul Intern Brut. În plus, sectoare ca sănătate, administrație publică sau educație sunt cele care vor fi cel mai puternic impactate de această tehnologie.

Reporter: Reexaminarea proiectului de lege privind comunicațiile electronice va ajunge pe masa de lucru a Senatului, în calitate de for decizional./geftene/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iunie

Sursa: rador.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

2 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

3 VIDEO „Acei băieți au văzut mai mulți sâni decât am văzut eu în toată viața mea” / Influenceriță pe TikTok a fost arestată pentru pornografie

4 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

5 VIDEO Priviți, „dihăniile HIMARS” au distrus două depozite strategice ale rușilor!