Camera Reprezentanților din SUA votează anularea asigurărilor de sănătate Obamacare

Camera Reprezentanților din SUA votează anularea asigurărilor de sănătate Obamacare

Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a votat vineri o măsură prin care se declanșează revocarea sistemului de asigurări de sănătate cunoscut sub numele de Obamacare. Reuters precizează că în camera inferioară a legislativului controlat de Partidul Republican s-au înregistrat 227 de voturi pentru și 198 împotriva măsurii prin care comisiilor de specialitate li se cere să redacteze legislația necesară până la termenul limită de 27 iunie.

Senatul a adoptat o măsură similară joi, reamintește agenția de presă citată.

Obamacare este considerată cea mai importantă realizare a președinției lui Barack Obama. Republicanii au promis anularea sistemului extins de asigurări de sănătate, iar președintele ales, Donald Trump, a insistat și el asupra acestui obiectiv în campania sa electorală.

Obamacare — adoptată în urmă cu aproape șapte ani în ciuda opoziției Partidului Republican — a extins asigurările de sănătate asupra a circa 20 de milioane de americani care nu beneficiau anterior de astfel de posibilități. În paralel, au crescut primele de asigurare și franșizele, iar unele companii mari de asigurări s-au retras din sistem.

Rezoluțiile adoptate de Congres nu necesită aprobarea președintelui, fiind incluse în procesul de redactare a bugetului, explică Reuters. Legislația care abrogă efectiv Obamacare va trebui însă votată de ambele camere ale legislativului și semnată de președinte. La momentul respectiv, la Casa Albă nu se va mai afla Obama, ci succesorul său, Trump, care a cerut Congresului să acționeze rapid pentru înlocuirea legislației susținute de adversarii din Partidul Democrat.

Într-o postare pe Twitter, în stilul deja consacrat, Trump a salutat vineri evoluțiile din Congres împotriva așa-numitei legi a asistenței medicale accesibile (Affordable Care Act), pe care a numit-o "Unaffordable", sugerând că, dimpotrivă, americanii nu își pot permite astfel de cheltuieli.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”