Campania anticorupție se confruntă cu atacuri incredibile, afirmă Kovesi pentru Euronews

Campania anticorupție se confruntă cu atacuri incredibile, afirmă Kovesi pentru Euronews

Șefa Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi, căreia i s-a încredințat misiunea de a "face curat" într-unul din cele mai corupte state din Uniunea Europeană, i-a atacat pe cei despre care ea susține că încearcă să-i zădărnicească eforturile, denunțând "atacuri incredibile" la adresa încercărilor de a elimina corupția din această țară, relatează vineri Euronews.

 Laura Kovesi a declarat, într-un interviu acordat acestui post de televiziune, că politicieni și oameni de afaceri se opun campaniei anticorupție. Remarcile sale survin într-un context în care parlamentarii români dezbat un proiect de lege care ar putea pune sistemul judiciar sub control politic, plan care a generat proteste de stradă și a fost criticat de magistrați și de președintele Klaus Iohannis, notează Euronews.

Kovesi a afirmat că, dacă va fi adoptată, legea respectivă va avea un impact negativ serios asupra independenței justiției și va aduce activitatea procurorilor sub control politic. "Va duce la subordonarea politică a procurorilor și ar putea submina serios lupta anticorupție. În opinia mea, independența justiției nu este un privilegiu al magistraților, ci un principiu fundamental într-o societate democratică", a spus Kovesi. "Doar o justiție independentă ca sistem poate asigura un proces corect; doar o justiție independentă poate asigura aplicarea legii în mod egal pentru toată lumea", a adăugat ea.

Din 2013, DNA a trimis în judecată pentru corupție 68 de oficiali, între care un premier, doi vicepremieri, 11 miniștri și 39 de parlamentari, mai notează Euronews. Kovesi a menționat că independența justiției a stat la baza condamnării a aproape jumătate dintre acești oficiali.

Ea a subliniat că "anchetele DNA au fost primite cu multă speranță și încredere de societatea" românească, deși "este adevărat și că au mobilizat un întreg sistem format din politicieni și oameni de afaceri care se simt amenințați și care sunt interesați să-și mențină controlul asupra resurselor publice".

"De aceea întregul sistem de justiție s-a confruntat cu atacuri incredibile, de la știri false la contractarea de companii specializate în intimidare și hărțuire", a mai declarat șefa DNA.

Guvernul român nu a răspuns la solicitarea Euronews de a comenta aceste afirmații, se adaugă în articol.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”