Campania lui Trump pentru 2024 are o altă înfățișare. Deocamdată. „Aveți nevoie de un președinte care să se confrunte cu sistemul”

Campania lui Trump pentru 2024 are o altă înfățișare. Deocamdată. „Aveți nevoie de un președinte care să se confrunte cu sistemul”

Anunțul lui Donald Trump că va candida pentru funcția de președinte al SUA în anul 2024 nu a fost o himeră sau o manevră pentru a evita urmărirea penală, așa cum au speculat unii, relatează BBC.

Donald Trump și-a depus candidatura la prezidențiale în noiembrie 2022. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

La aproape trei luni după ce și-a anunțat candidatura, fostul președinte american a efectuat, sâmbătă, prima sa călătorie din campanie, în Florida.

În New Hampshire, el a vorbit la o reuniune a Partidului Republican, iar în Carolina de Sud a primit sprijinul guvernatorului statului Henry McMaster și al senatorului Lindsey Graham.

Acesta din urmă, un confident al lui Trump care și-a exprimat o oarecare dezamăgire după revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, este în prezent un susținător al fostului președinte american.

De câte ori ați auzit: Ne plac politicile lui Trump, dar vrem pe cineva nou?", a întrebat Graham mulțimea. „Nu există politici Trump fără Donald Trump".

Fostul președinte american a negat încă o dată înfrângerea din anul 2020 și le-a spus susținătorilor săi că el, spre deosebire de orice alternativă republicană, ar fi cel mai eficient candidat în anul 2024.

„Aveți nevoie de un președinte care să se confrunte cu întregul sistem”

Pentru a schimba întregul sistem, aveți nevoie de un președinte care să se confrunte cu întregul sistem și care poate câștiga", a declarat Trump.

În ambele opriri, Trump a promovat ceea ce a afirmat că este palmaresul său din timpul președinției sale și a atacat palmaresul actualului președinte american Joe Biden în ceea ce privește criminalitatea, imigrația și economia.

Peste drum, Todd Gerhardt, un membru al comitetului executiv al districtului republican Charleston, vindea miere în sticle de plastic în formă de Trump.

Gerhardt a fost un susținător al primei campanii prezidențiale a lui Trump, a organizat un miting în anul 2016 pentru acesta pe insula Kiawah din Carolina de Sud și a vizitat de curând proprietatea Mar-a-Lago a fostului președinte pentru o strângere de fonduri și pentru a oferi mierea sa pentru pungile de cadouri ale campaniei.

Acesta a afirmat că la Mar-a-Lago a fost o atmosferă festivă, în timp ce echipa lui Trump se pregătea pentru lupta care se apropie. În plus, Gerhardt a respins zvonurile că alegătorii republicani ar putea căuta un candidat diferit de data aceasta.

Sondajele de opinie încep să se stabilizeze pentru Trump

Mai mult decât atât, vizita lui Trump în Columbia, capitala statului Carolina de Sud, părea să nu fie printre prioritățile alegătorilor. Un patron al unei cafenele din Columbia s-a plâns că este nepotrivit ca fostul președinte să organizeze un eveniment pe proprietatea statului, însă majoritatea nici măcar nu știau că se află în oraș.

Nu pare să existe același entuziasm pentru Trump de data aceasta”, a declarat un alt localnic.

Nu este o coincidență faptul că primele două opriri din campania prezidențială a lui Trump au fost în Carolina de Sud și New Hampshire. Cele două state s-ar putea dovedi esențiale pentru strategia lui de a recâștiga Casa Albă.

În Iowa, creștinii evanghelici care domină electoratul republican ar putea fi cu ochii pe alți posibili candidați, precum fostul vicepreședinte Mike Pence și fostul secretar de stat Mike Pompeo.

Carolina de Sud s-ar putea dovedi o provocare pentru Trump de această dată. El s-ar putea confrunta cu senatorul Tim Scott și cu fostul guvernator al statului, Nikki Haley, care până în prezent nu și-au anunțat candidatura.

De asemenea, sondajele de opinie încep să se stabilizeze pentru Trump, după ce sprijinul său a scăzut în urma rezultatelor dezamăgitoare ale republicanilor la alegerile parlamentare de la mijlocul mandatului din luna noiembrie.

Ron DeSantis, cel mai redutabul rival al lui Donald Trump

Un sondaj Emerson Poll, care a fost realizat la începutul acestei săptămâni, a indicat că 55% dintre alegătorii republicani îl susțin pe Trump, cu mult peste cei 29% pentru guvernatorul Floridei, Ron DeSantis , care nu și-a anunțat candidatura la prezidențiale, dar care este văzut ca fiind cel mai redutabil rival al fostului președinte.

La începutul acestei săptămâni, Meta a anunțat că va înceta suspendarea conturilor de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump. Decizia luată de gigantul rețelelor sociale vine la aproximativ doi ani după ce fostul lider american a fost interzis pe rețelele de socializare în urma atacului asupra Capitoliului.

Deși fostul președinte încă nu și-a reluat postările pe cele două rețele de socializare, revenirea i-ar putea oferi șansa de a ajunge la alegători. Dacă mitingurile și donațiile de pe Facebook au fost combustibilul pentru candidatura anterioară a lui Trump, oprirea sa în Carolina de Sud a fost un alt tip de operațiune.

Cu doar 300 de participanți, a fost un eveniment discret în comparație cu adunările sale tipice. Nu au mai fost utilizate celebrele șepci cu sloganul „ Make America Great Again ” și tricourile cu sloganul „Let's Go Brandon ”, care a fost un mod ușor de a-l înjura pe Biden.

Totuși, pentru a obține nominalizarea la președinție, Trump va avea nevoie de sprijinul clasei politice din state precum New Hampshire și Carolina de Sud. Totodată, un sondaj recent din Carolina de Sud a indicat faptul că jumătate dintre alegătorii republicani și-au exprimat preferința pentru „altcineva” în afară de Trump.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...