Campanie electorală în SUA: Tabăra lui Hillary Clinton cere lămuriri după redeschiderea anchetei FBI

Campanie electorală în SUA: Tabăra lui Hillary Clinton cere lămuriri după redeschiderea anchetei FBI

Echipa de campanie a candidatei democrate la președinția SUA, Hillary Clinton, a criticat vineri redeschiderea anchetei Biroului Federal de Investigații (FBI) asupra e-mailurilor din perioada când Clinton era secretar de stat, transmite DPA.

"E extraordinar să vedem așa ceva cu numai 11 zile înaintea alegerilor prezidențiale", a declarat John Podesta, șeful campaniei lui Clinton.

El a cerut FBI să dea mai multe detalii despre anchetă. Potrivit lui Podesta, directorul FBI James Comey "datorează poporului american furnizarea imediată a tuturor amănuntelor despre ceea ce anchetează acum. Suntem încrezători că nu vor apărea alte concluzii decât cele deja anunțate de FBI în iulie".

Podesta susține că republicanii profită de faptul că se cunosc puține informații oficiale și răstălmăcesc ancheta.

Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, nu și-a ascuns satisfacția după ce Biroul Federal de Investigații (FBI) a anunțat redeschiderea dosarului lui Clinton. "Corupția lui Hillary Clinton atinge o amploare fără precedent", a declarat Trump vineri despre adversara sa în cursa pentru Casa Albă. Suporterii săi la un miting din statul New Hampshire au reacționat scandând "Închideți-o!", relata AFP. "Am un mare respect pentru faptul că FBI și Departamentul Justiției sunt acum dispuse să aibă curajul să corecteze greșeala groaznică pe care au comis-o" închizând ancheta asupra candidatei democrate, a mai spus Trump.

Casa Albă a reacționat la noua anchetă afirmând că a aflat despre ea din presă, că întrebările legate de e-mailuri trebuie adresate FBI și că președintele Barack Obama nu are motive să își schimbe părerea despre candidata democrată.

FBI a anunțat vineri că a început examinarea unor noi e-mailuri în cadrul investigației privind folosirea de către Clinton a unei adrese de e-mail în perioada când a condus Departamentul de Stat, pentru mesaje secrete care ar fi impus utilizarea serverului serverul securizat al instituției, relatează agențiile internaționale de presă. Potrivit unor surse judiciare citate de New York Times, aceste noi mesaje au fost descoperite pe mijloace de comunicare ale unei asistente a lui Clinton, Huma Abedin, și ale soțului acesteia, Anthony Weiner.

Cei însărcinați cu ancheta "au descoperit existența unor e-mailuri care aparent sunt pertinente pentru această investigație", a indicat Comey, într-o scrisoare adresată Congresului. "Am fost de acord ca FBI să ia măsurile corespunzătoare pentru a permite investigatorilor să examineze aceste e-mailuri, astfel încât să determine dacă ele conțin informații clasificate și să evalueze importanța lor pentru investigație", a adăugat el.

Hillary Clinton a fost interogată în luna iulie de FBI pe acest subiect, iar câteva zile mai târziu Departamentul Justiției a decis să închidă dosarul, la recomandarea anchetatorilor care au precizat că elementele sunt insuficiente pentru a se avansa în acest caz. Însă James Comey i-a reproșat atunci fostei șefe a diplomației că prin utilizarea acelei adrese de e-mail a procedat într-un mod "extrem de neglijent".

Hillary Clinton a motivat anterior folosirea unei adrese private de e-mail pentru comunicațiile oficiale prin faptul că așa este mai practic și mai simplu. Ea a mai susținut că a trimis circa 30.000 de copii ale mesajelor către Departamentul de Stat și că niciunul dintre aceste documente nu era secret în momentul expedierii.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Drama Foișor”, o nouă manipulare ordinară? / Directorul pus de Firea, elementul-cheie al regiei

2 A murit una dintre cele mai frumoase femei ale României, la doar 49 de ani

3 CAZ RAR / Curtea de Apel Cluj dispune confiscarea a aproape 2,7 milioane de lei, reprezentând avere nejustifica…

4 Citiți și voi ce spune omul ăsta!

5 Călin Georgescu a demisionat din Clubul de la Roma: Nu doresc să mă iudesc