Câmpul de luptă din Ucraina, cea mai grea provocare din istoria sistemelor de apărare aeriană Patriot

Câmpul de luptă din Ucraina, cea mai grea provocare din istoria sistemelor de apărare aeriană Patriot

După aproape un an de la solicitarea Kievului, sistemele de apărare aeriană MIM-104 Patriot promise Ucrainei au ajuns într-un final pe câmpul de luptă.

Sistem de apărare aeriană Patriot FOTO Shutterstock

Așteptările sunt mari de la aceste baterii de rachete foarte scumpe și foarte avansate, care vor fi supuse unui test serios pe câmpul de luptă pentru prima dată în ultimii 20 de ani, după mai multe modificări și ameliorări, relatează The Kyiv Independent.

Într-un câmp de luptă de mare intensitate, așa cum este cel din Ucraina, Patriot-ul își poate confirma sau infirma reputația de a fi unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană din lume. Ori, în Ucraina, sistemele Patriot vor fi nevoite să înfrunte atât aeronave și rachete de croazieră, cât și rachete balistice.

Nevoie presantă

Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat informația cu privire la utilizarea sistemelor Patriot pe câmpul de luptă.

Pe 21 aprilie, comandantul Mikola Oleșiuk a publicat o fotografie în care poate fi văzut stând lângă un lansator Patriot. Potrivit acestuia, sistemul Patriot prezentat în fotografie este operat de soldați ucraineni care și-au finalizat în martie antrenamentele desfășurate în Statele Unite și Germania.

Cinci zile mai târziu, Forțele Aeriene ale Ucrainei au publicat videoclip cu un sistem Patriot operat de soldați ucraineni. Analizând imaginile, sistemul din videoclip pare a fi cel livrat de Germania.

Forțele Aeriene ale Ucrainei spun că bateriile de rachete Patriot pot intercepta atât ținte aerodinamice, cât și balistice. Cele mai râvnite ținte ale ucrainenilor sunt cu siguranță avioanele de luptă Su-35, cunoscute pentru manevrabilitatea lor sporită, precum și rachetele de croazieră Kh-22, utilizate în mod repetat de ruși și de regulă cu daune uriașe.

Videoclipul publicat de Forțele Aeriene ale Ucrainei sugerează că unul dintre cele două sisteme Patriot primite - cel mai probabil cel german - se află la dispoziția Brigăzii 138 de Apărare Aeriană, cu sediul la Dnipro și resposabilă de protejarea regiunilor din estul Ucrainei.

„Producătorii de arme au acum o oportunitate unică de a-și examina pretențiile de performanță aici, pe câmpul de luptă din Ucraina”, spune Oleșiuk.

Încă de la început, autoritățile de la Kiev au văzut în sistemele Patriot drept o armă necesară pentru contracarea rachetelor balistice ale Rusiei, cum ar fi Iskander Ms.

De la anunțul privind folosirea acestor sisteme, Rusia a lansat două valuri de atacuri cu rachete, pe 28 aprilie și 1 mai. Potrivit Kievului, armata ucraineană a reușit să respingă 36 din cele 41 de rachetă de croazieră - Kh-101 și Kh-555 - lansate de ruși în cele două atacuri masive. Însă cele cinci rachete care au trecut de apărarea aeriană a Ucrainei au provocat numeroase victime - cel puțin 21 de morți în orașul Uman - și daune devastatoare, mai ales la Pavlohrad, unde au lovit un depozit de muniții.

Ce capacități au sistemele Patriot primite Ucraina?

Analizând fotografia difuzată de generalul Oleșiuk, experți în domeniul apărării citați de The Kyiv Independent spun că Ucraina dispune deocamdată de interceptori PAC-2 cu un focos cu fragmentare care detonează în apropierea țintei. Versiunea ameliorată a acestor interceptori are o rază operațională de până la 160 de kilometri și de 40 de kilometri în privința rachetelor balistice.

În schimb, incerceptorii PAC-3 folosesc o tehnologie mai avansată, numită „hit-to-kill”, care prevede distrugerea țintei inamice printr-un impact direct, apoi a resturilor acesteia.

În ceea ce privește cel de-al doilea sistem Patriot operat de ucraineni, adică cel furnizat de Statele Unite, încă nu se știe versiunea de interceptori cu care este înzestrat pe câmpul de luptă din Ucraina.

În afară de cele două sisteme, Ucraina așteaptă lansatoarele și rachetele promise de Olanda.

Și totuși, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, Ucraina are nevoie de 20 de sisteme Patriot pentru a fi total protejată. Însă această solicitare este extrem de greu de satisfăcut, în condițiile în care armata americană operează 50 din cele 240 de sisteme Patriot produse până acum.

Așadar, armata ucraineană, cu stocul său limitat, va trebui să decidă cu mare atenție obiectivele pe care trebuie să le protejeze cu costisitoarele rachete Patriot.

În plus, va trebui să apere și sistemele, care au devenit probabil cea mai importantă țintă a armatei ruse.

Așteptări mari

În Ucraina, MIM-104 Patriot se va confrunta, probabil, cu cel mai dificil câmp de luptă din istoria sa, care datează din anii 1980.

În Războiul din Golf (1990-1991), unde au fost folosite pentru prima dată, sistemele Patriot au demonstrat că apărarea anti-balistică este posibilă.

Potrivit statisticilor militare furnizate de americani la acea vreme, versiunea inițială de PAC-2 a interceptat 41 din cele 42 de rachete balistice de tip R-17 Elbrus lansate de irakieni. Cu toate acestea, rata oficială de succes a fost contestată și declarată exagerată într-un raport publicat de Congresul SUA în 1992.

În timpul invaziei din Irak, în 2003, variantele PAC-3 și PAC-2 GEM ar fi avut o rată de succes de aproape 100%, distrugând 14 rachete balistice tactice R-17 Elbrus și Luna-M (FROG-7). De atunci, sistemele Patriot au fost actualizate și ameliorate în mod constant.

Singurele informații despre folosirea lor au provenit între timp de la israelieni, care au reușit să doboare un avion de atac la sol de tip Su-24 al forțelor aeriene ale lui Bashar al-Assad, dar nu au putut să intercepteze aproape toate dronele siriene, și de la saudiți, care au înregistrat o serie de succese și eșecuri în combaterea rachetelor R-17 Elbrus lansate de rebelii houthi din Yemen.

Sistemele Patriot se confruntă de-acum cu un stoc de ținte rusești mult mai avansate și mai variabile, notează The Kyiv Independent.

Potrivit serviciului de spionaj militar al Ucrainei, Rusia avea la sfârșitul lunii martie aproape 15% din stocul său de rachete tactice de dinainte de 2022, incluzând sisteme balistice Iskander. Cu toate acestea, în pofida reducerii stocurilor de rachete ale Rusiei, armata sa continuă să lanseze atacuri masive cu rachete asupra teritoriului Ucrainei, vizând mai ales civili.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...