Canada a anunţat suspendarea tratatului de extrădare cu Hong Kong

Canada a anunţat suspendarea tratatului de extrădare cu Hong Kong

Canada a anunţat suspendarea tratatului de extrădare cu Hong Kong şi încetarea exporturilor de echipamente militare sensibile către regiunea autonomă, după ce Beijingul a adoptat o nouă lege privind securitatea în Hong Kong, relatează vineri dpa.

Ministrul de externe canadian Francois-Philippe Champagne a declarat vineri ''bunurile sensibile'' care erau exportate din Canada în Hong Kong vor fi supuse aceloraşi restricţii precum cele exportate către China continentală.

''Această legislaţie a intrat în vigoare într-un proces secretos, fără participarea forului legislativ, a sistemului judiciar sau a populaţiei din Hong Kong şi cu încălcarea obligaţiilor internaţionale'' (de către China), a spus şeful diplomaţiei canadiene.

Relaţiile diplomatice dintre Canada şi China sunt tensionate. În august 2018, autorităţile canadiene au arestat-o, la Vancouver, pe directoarea financiară a concernului Huawei, Meng Wanzhou, la solicitarea SUA, care o acuză de fraudă bancară. Meng Wanzhou ar putea fi extrădată în SUA, unde ar urma să răspundă acuzaţiilor de fraudă şi de alte infracţiuni economice.

Preşedintele chinez Xi Jinping a promulgat marţi noua lege a securităţii naţionale în Hong Kong, la câteva ore după adoptarea ei de forul legislativ de la Beijing.

Textul a fost inclus în 'Legea fundamentală' care serveşte din 1997 drept mini-Constituţie în Hong Kong, a indicat agenţia de presă Xinhua. El a fost înaintat duminică Comitetului permanent al parlamentului chinez, o instanţă controlată de Partidul Comunist, fiind astfel ocolit Consiliul legislativ din Hong Kong.

Elaborat în numai două săptămâni, conţinutul exact al legii, despre care criticii afirmă că urmăreşte să reducă la tăcere opoziţia, încă nu le este cunoscut celor aproape 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...