Canada a evacuat aproape 1.000 de afgani de la Kabul, unde condiţiile sunt 'haotice'

Canada a evacuat aproape 1.000 de afgani de la Kabul, unde condiţiile sunt 'haotice'

Canada a evacuat aproape 1.000 de afgani din ţara lor, au indicat sâmbătă înalţi responsabili canadieni, subliniind că situaţia este extrem de periculoasă în jurul aeroportului din Kabul, transmite AFP.

'Până acum, am evacuat aproape 1.000 de cetăţeni afgani care riscă să sufere represalii pentru că au lucrat cu Canada şi statele aliate', au afirmat ei într-un briefing de presă desfăşurat telefonic.

Totuşi, nu toate persoanele evacuate sunt destinate să fie primite în Canada.

Potrivit aceloraşi responsabili, aproape 800 de afgani au sosit în Canada în cadrul unui nou program special de imigraţie.

Autorităţile canadiene au primit în jur de 6.000 de cereri, dintre care aproape jumătate au fost procesate şi aprobate.

Guvernul de la Ottawa s-a angajat recent să primească 20.000 de refugiaţi afgani în cadrul acestui program.

'Condiţiile de pe teren sunt precare, haotice şi disperate', au mai spus responsabilii citaţi de AFP, vorbind despre o 'misiune periculoasă'.

Situaţia la Kabul 'este haotică şi disperată atât în interiorul, cât şi în exteriorul aeroportului în acest moment', au adăugat ei, menţionând că 'simplul fapt de a ajunge la aeroport este extrem de periculos'.

Canada a reluat joi zborurile spre Kabul, unde a trimis două avioane militare pentru prima oară după preluarea capitalei de către talibani.

Sâmbătă, ambasada SUA în Afganistan le-a recomandat cetăţenilor americani să evite să se deplaseze spre aeroportul din Kabul din cauza 'potenţialelor ameninţări de securitate'.

Gigantica operaţiune de evacuare din capitala afgană reprezintă 'una din cele mai dificile din istorie', după cum a caracterizat-o preşedintele american Joe Biden.

Statele Unite au anunţat că au evacuat până acum 17.000 de persoane începând din 14 august.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...