Canada: Ameninţările cibernetice şi spionajul, provocări mai mari decât terorismul (şeful serviciului secret)

Canada: Ameninţările cibernetice şi spionajul, provocări mai mari decât terorismul (şeful serviciului secret)

Posibilul amestec străin în afacerile interne din Canada, inclusiv ameninţările cibernetice şi spionajul, reprezintă o provocare strategică mai mare decât terorismul, a declarat marţi şeful serviciului de informaţii canadian, David Vigneault, într-una din rarele sale apariţii publice, potrivit Reuters.

"Activităţile statelor ostile pot avea un efect coroziv asupra sistemelor şi instituţiilor noastre democratice", a spus David Vigneault, şeful Serviciului Canadian de Informaţii şi Securitate (CSIS).

El a precizat că amploarea, viteza şi impactul amestecului străin au crescut datorită internetului, reţelelor de socializare şi ieftinirii instrumentelor cibernetice, care au devenit mai accesibile.

"Terorismul a ocupat pe bună dreptate o parte semnificativă a atenţiei noastre colective timp de aproape două decenii", a declarat Vigneault într-un discurs la Toronto.

"Cu toate acestea, alte ameninţări la adresa securităţii naţionale - cum ar fi amestecul străin, pericolele cibernetice şi spionajul - reprezintă provocări strategice mai mari şi trebuie de asemenea combătute", a adăugat el.

Vigneault a spus că serviciile secrete străine ostile adună informaţii politice, economice, comerciale şi militare în Canada.

El a precizat că CSIS a observat în special o intensificare a spionajului susţinut de state în domenii precum inteligenţa artificială, tehnologia verde şi reţeaua mobilă de a cincea generaţie.

Deşi Vigneault nu a menţionat vreun stat, notează Reuters, guvernele occidentale sunt tot mai îngrijorate de ceea ce consideră a fi o posibilă implicare a Chinei în reţeaua 5G şi în alte reţele de comunicaţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...