Canada: Generalul la comanda campaniei de vaccinare vizat de o "anchetă militară"

Canada: Generalul la comanda campaniei de vaccinare vizat de o "anchetă militară"

Generalul care coordona din noiembrie campania de vaccinare împotriva COVID-19 în Canada, şi-a părăsit postul din cadrul Sănătăţii Publice din cauza unei anchete militare care îl vizează, a anunţat vineri Ministerul Apărării, notează AFP.

Fost comandant al misiunii NATO în Irak, generalul Dany Fortin şi-a părăsit postul de coordonator "în aşteptarea rezultatelor unei anchete militare", a declarat ministerul într-un scurt comunicat, fără alte precizări.

Actualul şef de stat-major interimar, generalul Wayne Eyre, "va revizui următoarele etape împreună cu generalul-maior Fortin", potrivit comunicatului.

Generalul Fortin a fost numit în noiembrie anul trecut de premierul Justin Trudeau la conducerea unui nou Centru naţional de operaţiuni, pentru a coordona logistica "celei mai importante vaccinări din istoria ţării".

Armata canadiană are ca responsabilitate, în colaborare cu agenţia de sănătate publică, distribuirea dozelor de vaccin în comunităţile îndepărtate ale acestei imense ţări.

Generalul Fortin, ofiţer experimentat, a fost trimis şi în Bosnia, împreună cu Căştile Albastre ale ONU, precum şi în Afganistan, unde a condus trupele canadiene.

Armata canadiană este zguduită de mai multe luni de o serie de anchete asupra unor ofiţeri de rang înalt vizaţi de acuzaţii de abateri sexuale, printre care fostul şef de stat-major al Apărării, generalul în retragere Jonathan Vance.

Vance s-a retras la începutul acestui an înainte ca acuzaţiile, pe care le neagă, să fie făcute publice. De asemenea, succesorul său, amiralul Art McDonald, şi-a părăsit funcţia la câteva săptămâni după numire, în urma unei anchete privind acuzaţii similare.

La sfârşitul lui aprilie, ministrul apărării, Harjit Sajjan, i-a încredinţat fostului procuror al Tribunalului Penal Internaţional (TPI) Louise Arbor misiunea de a efectua o anchetă independentă cu privire la gestionarea cazurilor de hărţuire sexuală în cadrul armatei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

3 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

4 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

5 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”