Canada le recomandă cetăţenilor săi să părăsească Rusia

Canada le recomandă cetăţenilor săi să părăsească Rusia

Canada i-a îndemnat sâmbătă pe cetăţenii săi să evite orice călătorie în Rusia din cauza conflictului armat din Ucraina, iar pe canadienii din Rusia să părăsească ţara, notează AFP.

Într-o actualizare a recomandărilor sale de călătorie, Ministerul canadian de Externe a indicat că a ridicat "nivelul de risc" pentru Rusia, cerându-le cetăţenilor săi "să evite orice călătorie în Rusia din cauza impactului conflictului armat cu Ucraina".

"Dacă vă aflaţi în Rusia, ar trebui să plecaţi cât timp sunt încă disponibile opţiuni comerciale", a adăugat ministerul.

Ottawa recomanda anterior cetăţenilor săi să evite călătoriile neesenţiale în Rusia.

În recomandările sale de călătorie, ministerul notează că sancţiunile împotriva Moscovei şi represaliile Rusiei "ar putea avea un impact important asupra disponibilităţii şi furnizării serviciilor esenţiale" şi că disponibilitatea zborurilor este din ce în ce mai limitată.

Referindu-se la legea care restrânge libertatea de exprimare privind situaţia actuală adoptată de parlamentul rus la 4 martie, ministerul a subliniat că "jurnaliştii şi alţi lucrători media s-ar putea confrunta cu riscuri considerabile", în special amenzi şi pedepse cu închisoarea.

Ottawa i-a invitat pe cetăţenii canadieni să se abţină de la a discuta despre invazia Ucrainei de către Rusia, de a participa la proteste sau de a împărtăşi ori de a posta informaţii legate de evenimentele actuale din Ucraina şi Rusia.

Canadienii care doresc să rămână în Rusia în ciuda acestei atenţionări sunt, de asemenea, avertizaţi că ar putea "rămâne în Rusia mai mult decât se aşteaptă", ar putea fi "afectaţi de penuria de bunuri şi servicii esenţiale" şi "riscă să nu îşi poată folosi cardurile bancare". Ei mai sunt atenţionaţi că nu vor trebui "să depindă de guvernul Canadei pentru a părăsi ţara".

Canada, care a luat deja numeroase sancţiuni economice împotriva Rusiei, "va continua să impună sancţiuni punitive lui Putin şi oligarhilor", pentru ca aceştia să-şi înţeleagă "greşeala monumentală", a reafirmat vineri premierul Justin Trudeau, anunţând un turneu european.

Justin Trudeau urmează să părăsească Ottawa duminică pentru a vizita Londra, Riga, Berlinul şi Varşovia pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...