Canada: Poliţia canadiană a pus ilegal la dispoziţia SUA datele de pe mobilul directoarei de la Huawei, acuză avocaţii ei

Poliţia canadiană a pus ilegal la dispoziţia autorităţilor americane datele din telefonul mobil al directoarei financiare de la Huawei, arestată la începutul lui decembrie la Vancouver, la solicitarea SUA, pentru complot cu Iranul vizând eludarea sancţiunilor impuse de Washington, au indicat avocaţii ei, transmite vineri AFP.

Avocaţii lui Meng Wanzhou vor să demonstreze că drepturile clientei lor au fost încălcate şi încearcă să facă presiuni asupra canadiene pentru a evita extrădarea ei în SUA în legătură cu acest caz, care a provocat o gravă criză diplomatică între Ottawa şi Beijing.

Autorităţile canadiene au dus o "anchetă penală clandestină" împotriva dnei Meng, în folosul FBI, au susţinut joi avocaţii fostei directoare de la Huawei.

Washington o acuză pe Meng Wanzhou că a ajutat Iranul să încalce sancţiunile impuse de SUA împotriva programului său nuclear şi că a minţit băncile americane, acuzaţii respinse de avocaţii acesteia.

Arestată la 1 decembrie la Vancouver, responsabila chineză a fost pusă în libertate câteva zile mai târziu, după ce a plătit o cauţiune de 10 milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), fiind obligată să poarte o brăţară electronică şi să predea paşaportul.

Arestarea ei a declanşat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa şi Beijing.

Între timp, China i-a arestat pe fostul diplomat canadian Michael Kovrig şi pe compatriotul acestuia omul de afaceri Michael Spavor, pe care îi suspectează de spionaj, şi a condamnat la moarte alţi doi canadieni găsiţi vinovaţi de trafic de droguri.

Beijingul consideră că această afacere are ca scop sabotarea gigantului săi din domeniul telecomunicaţiilor, cu toate că, de la început, premierul canadian, Justin Trudeau, a afirmat constant că nu a fost niciodată "o intervenţie politică", Canada fiind "un stat de drept".

Decizia finală în privinţa extrădării îi va reveni ministrului canadian al justiţiei, David Lametti.

În iunie, tribunalul din Vancouver a decis că audierile privind cererea de extrădare în Statele Unite a lui Meng Wanzhou vor începe la 20 ianuarie 2020. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Nici nu știam că există sportul ăsta!