Canalele rusești din Republica Moldova manipulează populația cu privire la UE (experți)

Canalele rusești din Republica Moldova manipulează populația cu privire la UE (experți)

Opiniile negative ale cetățenilor moldoveni față de Uniunea Europeană (UE) sunt alimentate de canalele rusești retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, susțin experții care au dezbătut marți, în capitala republicii, asupra Strategiei de Comunicare a UE în statele Parteneriatului Estic, informează Radio Chișinău.

De asemenea, experții prezenți la dezbatere au estimat că în Republica Moldova consumul de mass-media ruse este mai mare decât în alte state membre ale Parteneriatului Estic.

Potrivit unor statistici, în Republica Moldova se consumă mai multă informație din canalele de mass-media rusești, spre deosebire de statul vecin, Ucraina, unde unele televiziuni rusești sunt interzise sau nu sunt foarte active.

În opinia Susannei Kiefer, expert și oficial în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), atitudinea cetățenilor moldoveni față de UE este strâns legată de posturile TV pe care le urmăresc. 'O parte semnificativă din populația Republicii Moldova are opinii negative față de UE. Argumentele pe care le aduc ei cel mai des sunt alimentate de către media rusească. Ei spun ca în UE este dezordine, spun că nu le place felul în care are loc asocierea cu UE, că nu vor sa devină membri ai acestei Uniuni. Dacă nu te interesezi de politică și doar auzi frecvent o anumită informație, vei ajunge să o crezi. Există și un banc în Federația Rusă: oamenii care sunt cei mai mari fani ai președintelui rus sunt femeile cărora nu le pasă de politica', a declarat Susanne Kiefer.

La rândul său, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Chifu, este de părere că în Republica Moldova bătălia de comunicare a Uniunii Europene în fața propagandei rusești este pierdută. 'Federația Rusa este abilă să folosească, să se adapteze la instrumente noi de comunicare, fie că este Facebook, Twitter, fie că este TV sau comunicarea directă pe care o face prin diferite canale, inclusiv cele bisericești, foarte activ implicate și la noi în Moldova. Acest lucru se observă foarte clar, s-a observat și în campania electorală recentă, când s-a operat foarte mult cu frici, cu manipulări, cu jumătăți de adevăruri, cu adevăruri incluse în minciuni și acest lucru a prins în comunități', a declarat Iulian Chifu, citat de Radio Chișinău.

Dezbaterea Strategiei de Comunicare a UE în statele Parteneriatului Estic este organizată de către IDIS Viitorul.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

2 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

3 VIDEO Cu monstrul ăsta i-au „spart” ucrainenii pe ruși în Crimeea! / Americanii, se spune, și-au băgat și ei, puțin, codița...

4 Ucrainencele au strâns 700.000 de dolari pentru armată vânzând fotografii erotice

5 Unul dintre marii aliaţi ai SUA a reziliat un contract de achiziţie pentru elicoptere militare ruseşti în valoare de 228 de milioane de euro