Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia, pe fondul acuzaţiilor de corupţie

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia, pe fondul acuzaţiilor de corupţie

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupţie, şi-a anunţat demisia sâmbătă seara, informează AFP.

Kurz a indicat într-o declaraţie către mass-media că-l propune pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, drept succesor al său, potrivit Reuters, relatează Agerpres.

El a explicat că se retrage pentru „stabilitatea” ţării, respingând în acelaşi timp „acuzaţiile false”.

Kurz intenţionează să rămână liderul partidului său conservator şi să preia conducerea acestuia în parlament, a adăugat acesta.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este investigat sub suspiciunea de dare de mită şi de abuz de încredere, au anunţat miercuri procurorii anticorupţie, după ce la sediul partidului conservator la putere şi în mai multe birouri ale colaboratorilor săi au fost efectuate percheziţii.

Media austriece au relatat că procurorii au suspiciuni că Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului său.

Alte nouă persoane sunt investigate.

Acuzațiile se referă la perioada cuprinsă între 2016 și 2018, când fondurile ministerului finanțelor au fost suspectate că ar fi fost utilizate pentru a manipula sondajele de opinie în favoarea partidului său, relatează BBC.

În perioada respectivă, Sebastian Kurz nu era cancelar, însă făcea parte din Guvern.

Potrivit procurorilor, un grup media ar fi „primit bani” în schimbul acestor anchete cu privire la popularitate. Grupul respectiv este, potrvit presei austriece, tabloidul Österreich, scrie News.ro.

În vârstă de 35 de ani, Kurz a devenit lider al partidului conservator în mai 2017 și și-a condus partidul către victoria în alegeri mai târziu în acel an, devenind, la vârsta de 31 de ani, unul dintre cei mai tineri șefi de guvern aleși în mod democratic.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria