Când a renunțat specia umană la nuditate. Hainele oamenilor din epoca de piatră impresionează specialiștii moderni

Când a renunțat specia umană la nuditate. Hainele oamenilor din epoca de piatră impresionează specialiștii moderni

Când au început oamenii să poarte haine? A fost mult timp o întrebare fără răspuns și un adevărat mister preistoric. Ei bine, studiile arată că moda nu a început cu apariția omului modern. Obiectele vestimentare purtate de oamenii considerați primitivi erau complexe și de bună calitate.

O posibilă ținută a omului preistoric FOTO ancient-origins.net

Î n percepția generală a publicului larg, primii oameni umblau dezbrăcați, fără haine, într-un climat tropical, asemeni oricărui animal. Mai apoi, îmbrăcămintea omului paleolitic, așa cum de altfel a și fost reprezentată în benzi desenate, cinematografie sau reprezentări artistice se rezuma la cel mult o tunică plus o mantie din blană. Încălțările erau deasemenea butucănoase sub forma unor blănuri adunate și legate în jurul gleznei.

De multe ori, vestimentația paleolitică era reprezentată sub forma unei bucăți de blană care acoperea organele genitale și zona inghinală.

În realitate, apariția vestimentației la hominizi a fost un adevărat mister științific. Nimeni nu a știut cu adevărat când au început hominizii să poarte haine. Și mai ales, cum arătau acestea. O serie de studii și descoperiri relativ recente au reușit să ofere câteva răspunsuri.

Păduchii și istoria primelor obiecte vestimentare

Răspunsul la întrebarea privind vechimea primelor obiecte vestimentare a venit gradual, mai ales că textilele sau alte materii prime folosite la îmbrăcăminte se păstrează foarte greu și doar în anumite condiții. În anul 1913, William Matthews Flinders Petrie descoperea un soi de tunică scurtă la Tharkhan, veche de acum 5.500 de ani.

Mai târziu, alte descoperiri arheologice au scos la iveală, la Catalhoyuk, în Turcia, fragmente de textile vechi de acum 8.500 de ani. Descoperirile mai recente, precum cele de la Dzudzuana în Georgia sau Peștera Sibudu în Africa de Sud, au demonstrat utilizarea vestimentației încă de acum 61.000 de ani.

Interesant este faptul că la Sibudu a fost găsit un ac fin ceea ce arată că bucățile de piele de animal erau atent cusute, rezultând obiecte vestimentare bine lucrate, cel puțin pentru acele vremuri.

La Dzudzuana, în Georghia, sunt dovezi ale unei adevărate industrii, evident la scară paleolitică, de fabricație a obiectelor vestimentare. Un studiu apărut acum 12 ani a început să ofere date și mai concrete privind utilizarea vestimentației în paleolitic. Mai precis, în revista de specialitate „Molecular Biology and Evolution", un studiu demonstrează că utilizarea obiectelor vestimentare, a îmbrăcămintei, era cunoscută încă de acum 160.000 de ani în urmă.

Practic istoria modei și a hainelor începe odată cu primii oameni moderni, care s-au născut în Africa acum 160.000-180.000 de ani în urmă. Studiile se bazează pe secvențierea ADN-ului la păduchii.

Specialiștii au arătat că păduchii s-au diversificat în două ramuri doar odată cu apariția vestimentației la oameni. Astfel din păduchii care prosperau în părul gazdelor umane, s-au desprins păduchii care s-au obișnuit să viețuiască în hainele din piele și blană confecționate de oameni.

Nevoia de învață și te îmbracă

Studiile arată că omul modern s-a născut pe continentul african , cel mai probabil în zona central, estică și sudică. Nu se știe cu exactitate din ce hominid a evoluat. Cert este că oamenii de știință cred că acesta a apărut acum aproximativ 160.000-180.000 de ani în urmă.

Se presupune că inițial, datorită climei calde în care trăia, nu a avut nevoie de obiecte vestimentare numeroase, poate doar în zona inghinală, din motive practice. Odată cu migrația oamenilor către Asia și Europa, la aceea vreme afectată de Era Glaciară, cu temperaturi scăzute, cel puțin în zonele care depășeau sudul Europei, nevoia de a se încălzi și de a-și acoperi trupul a declanșat o adevărată industrie paleolitică a vestimentației.

Specialiștii presupun că în climatul aspru al Europei glaciare, primii oameni erau nevoiți să-și acopere, de multe ori, și 90% din trup.

De altfel, pe teritoriul Europei se aflau și alți hominizi, Oamenii de Neanderthal, deosebit de rezistenți la frig dar și, după cum arată o serie de descoperiri arheologice, bine echipați vestimentar. Omul de Neanderthal după cum sugerează anumit studii, foloseau, în mod logic blănurile pentru a se proteja de frig, încă de acum 300.000 de ani.

Omul modern, odată ajuns în Europa, s-a adaptat pentru a supraviețui. Și s-a îmbrăcat cât de bine a putut. „Rezultatele obținute în urma studiului păduchilor oferă date uimitoare și neașteptate privind vestimentația. Asta arată că omul modern, probabil, a început să poarte haine în mod regulat pentru a se încălzi, după ce a îndurat gerul Epocii Glaciare”, precizează Ian Gilligan, profesor la School of Archaeology and Anthropology de la Australian National University.

Hainele epocii de piatră au inspirat și creatorii de modă

Deși mult timp, publicul larg a crezut, influențat și de diferite creații artistice, că omul paleolitic era îmbrăcat simplu, cu blănuri aruncate sau tunici simple, sumare, descoperirile arheologice arată că moda era la ea acasă chiar și în Paleolitic.

De exemplu, au fost descoperite numeroase ace fine din os sau piatră, utilizate pentru a face obiecte vestimentare bine lucrate. Plus, textile de bună calitate. Cea mai importantă descoperire în acest sens a avut loc în anul 1991, în Alpi, în Tyrol, sudul Austriei. Într-o trecătoare montană la o altitudine de 3.210 metri a fost găsit înghețat și foarte bine conservat un vânător neolitic care a trăit acum 5.300 de ani în urmă.

Evident i s-au păstrat hainele. Erau deosebit de complexe și bine lucrate, din bucăți de piele și blană cusute între ele sau legate cu un sistem de fâșii din piele. Avea jambiere din piele fină, care-i înveleau și coapsele, o protecție inghinală, tunici din piele fină, dar și un „cojoc” gros din mușchi și vegetale bine țesute, peste care era o mantie din blană de urs.

Cea mai complexă piesă vestimentară era de fapt încălțămintea, un soi de cizme din blană și piele, foarte bine lucrate, cu talpă căptușită cu materiale vegetale pentru a amortiza șocurile, cu straturi din piele de căprioară și blană de animal sălbatic la exterior. Cizmele erau efectiv impermeabile. Un producător de încălțăminte din Cehia, impresionat de acestea a cerut dreptul să le reproducă. Totodată o haină de corp, făcută din piele de oaie a impresionat prin finețea cusăturii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?