Când ajunge în România ciclonul periculos care face prăpăd în Europa. Anunțul ANM despre schimbarea radicală a vremii

Când ajunge în România ciclonul periculos care face prăpăd în Europa. Anunțul ANM despre schimbarea radicală a vremii

Un ciclon periculos care a devastat Europa ajunge și în România. Meteorologii anunță o schimbare radicală a vremii, cu temperaturi în scădere, dar și furtuni violente. După căldura tropicală, în următoarele zile vijeliile vor fi la putere.

Vremea se schimbă radical FOTO Shutterstock

"Deja în sud-vestul țării și în vestul țării, acolo unde și-au făcut apariția fenomenele de instabilitate, valorile sunt cuprinse între 21 și 26 de grade la acest moment, pentru că este în vigoare o atenționare meteorologică de cod galben pentru acestea areale. Vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, rafale de 55-65 km/h și cantități de apă de 25-30 l/mp, izolat peste 40 l/mp.

Așadar, fenomenele de instabilitate astăzi vor fi de interes în special în jumătatea de vest a țării, mâine în jumătatea vestică, după care debutul toamnei să fie unul cu vreme predominant frumoasă și temperaturi care, la scara întregii țări, să se situeze între 24 până la 31 de grade”, a explicat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN .

În cea mai mare parte a țării sunt așteptate ploi și temperaturi mai scăzute . Ciclonul afectează fiecare zonă, iar temperaturile vor începe să scadă potrivit prognozei ANM pentru perioada 28 august – 10 septembrie. Între 29 și 30 august, temperaturile maxime din România vor începe să scadă, în general, de la 34 – 38 de grade Celsius la 30-32 de grade Celsius. Temperaturile vor continua să scadă în următoarele zile, coborând până la 26-27 de grade Celsius la sfârșitul primei săptămâni prognozate, adică în intervalul 1-2 septembrie.

Marți, căldura persistă în sud

Marți, 30 august, în țară, valorile termice vor marca o scădere semnificativă față de intervalul precedent îndeosebi în regiunile sudice și estice, vremea se va răcori și doar în vest, sud și sud-est local va mai fi călduroasă în orele amiezii, cu disconfort termic ridicat și indice temperatură-umezeală (ITU) în jurul valorii critice de 80 de unități. Mai ales pe parcursul zilei, vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, cu precădere în jumătatea de est a țării și la munte.

Conform ANM, vor fi cantități de apă însemnate (25…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp) și pe spații mici vijelii și grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 25 și 31 de grade, iar cele minime se vor situa între 10…11 grade în depresiunile Carpaților Orientali și 22…23 de grade pe litoral.

Ciclonul Poppea loveşte Italia cu ruperi de nori şi grindină cât mingea de tenis

Evenimentele meteorologice extreme din Italia au întrerupt o serie de valuri de căldură care făcuseră aerul irespirabil, provocaseră numeroase incendii de vegetaţie, în special în sudul ţării, şi se soldaseră cu unele decese prin insolaţie. Intemperiile continuă să afecteze Italia, în special regiunile de nord-est şi zonele de coastă din vestul ţării.

În Sardinia au fost semnalate vijelii pe arii extinse şi "maxi-valuri", de până la şapte metri înălţime, în largul coastelor de la Marea Mediterană. O alunecare de teren produsă în Bisuschio, în provincia Varese, a condus la evacuarea a patru familii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?