Când ajunge în România un nou val de aer polar. Avertismentul meteorologilor: „Va fi simțit din plin“

Când ajunge în România un nou val de aer polar. Avertismentul meteorologilor: „Va fi simțit din plin“

Iarna se întoarce în forță în România. Meteorologii anunță un nou val de aer polar , dar și ninsori la munte. În celelalte regiuni se vor semnala ploi, însă nu sunt excluse și câteva fulguieli. Temperaturile vor scădea accentuat.

Val de aer polar în România FOTO Shutterstock

Alina Șerban, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a precizat la Antena 3 că răcirea vremii se va simți cel mai bine sâmbătă,16 decembrie, în toate zonele.

În zilele următoare, această masă de aer polar, care avansează treptat în vestul, nord-vestul teritoriului, și, de mâine, și în celelalte regiuni, va determina o scădere a temperaturilor. La noapte, se va resimți o scădere în partea de vest și nord-vest a teritoriului, acolo unde temperaturile vor fi ușor negative. Mâine, temperaturile maxime se vor situa în jurul normelor, acestea pornind de la 2-3 grade până la cel mult 5-6 grade Celsius.

Izolat, în extremitatea de sud-vest a teritoriului, sudul Banatului și vestul Olteniei, se pot înregistra până la 11 grade. Sâmbătă, aerul polar va fi simțit din plin, iar vremea va fi ușor mai rece decât în mod normal, a explicat specialistul.

Frig va fi și în Capitală, unde sunt așteptate sâmbătă, maxime de 2-3 grade Celsius. Următoarele 2 nopți vor fi deosebit de reci. temperatura minimă va fi ușor negativă, spre -3 sau -4 grade Celsius.

Vânt în Dobrogea, Muntenia și nordul Moldovei

De vineri, 15 decembrie, vremea se schimbă radical, Astfel în cea mai mare parte a țării, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale specifice pentru această dată. În regiunile sudice nebulozitatea va fi persistentă și vor fi precipitații, predominant sub formă de ploaie pe parcursul zilei, iar noaptea, local se vor transforma în lapoviță și ninsoare. În vestul teritoriului vor fi și perioade cu cer degajat, iar în centru și est cerul va fi mai mult noros și doar pe arii restrânse vor fi precipitații slabe predominant sub formă de ninsoare.

În Munții Banatului, în Carpații Meridionali și pe arii restrânse în restul masivelor montane va ninge. Vântul va prezenta intensificări în Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și în cea mai mare parte a Moldovei, în general cu viteze de 45…55 km/h, dar la intensitate mai redusă, pe parcursul zilei și în regiunile vestice, iar în rest va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 și 9 grade, iar cele minime vor fi cuprinse în general între -6 și 1 grad. Pe arii restrânse va fi ceață îndeosebi în centrul țării.

În Capitală, temporar vor fi precipitații, ziua sub formă de ploaie, iar noaptea, posibil și lapoviță sau ninsoare. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze de 35…40 km/h. Temperatura maximă va fi de 5…6 grade, iar cea minimă de 0…1 grad.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?