Când începe Postul Paștelui 2023 și care sunt principalele reguli și obiceiuri pentru ortodocși

Când începe Postul Paștelui 2023 și care sunt principalele reguli și obiceiuri pentru ortodocși

Creștin-ortodocșii prăznuiesc Pastele din 2023 pe 16 aprilie. Potrivit calendarului creștin-ortodox, Postul Paștelui 2023 începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie.

 Episcopia Sloboziei - postul Pastelui. FOTO basilica.ro

Episcopia Sloboziei - postul Pastelui. FOTO basilica.ro

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și nu are o dată fixă. Modul de calculare a datei Sfintelor Paști s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ținut în anul 325 la Niceea.

Sărbătoarea Paștelui este momentul în care prăznuim „omorârea morții, sfărâmarea iadului și începătura altei vieți veșnice și săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat și preamărit, Dumnezeul părinților noștri”, potrivit crestinortodox.ro.

Anul acesta, creștin-ortodocșii prăznuiesc Pastele pe 16 aprilie.

Postul care precede sărbătoarea Învierii Domnului începe spre sfârșitul acestei luni, pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie.

Cum se tine postul Paștelui

Postul Paștelui sau Postul Mare este cel mai lung și cel mai aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe.

Potrivit agenției de știri basilica.ro a Patriarhiei Române, se posteşte conform tradiţiei actuale a Bisericii, astfel:

• în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;

• în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;

• miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;

• în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;

• La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.

Tradiția focurilor

Începând cu Lăsata Secului, de Mucenici şi în Joia Mare, pe dealurile din zona superioară a Prahovei, tinerii aprind focuri , fiecare moment având o simbolistică aparte.

Este o tradiţie care deşi se mai păstrează pe alocuri, la Breaza, mulţi dintre cei care o practică nu mai cunosc exact rostul, semnificaţia ei, mimând doar un gest moştenit de la o generaţie la alta.

Zile libere de Paște 2023

Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște , iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă. Astfel, în 2023 salariații vor sta acasă pe:

  • 14 aprilie 2023 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri;
  • 16 aprilie 2023 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică;
  • 17 aprilie 2023 – a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni;

Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 9 aprilie

Anul acesta, Paștele catolic va fi sărbătorit în data de 9 aprilie. La catolici, postul va ține de pe 22 februarie până pe 8 aprilie.

Așa cum este tradiția, Duminica Floriilor este sărbătorită cu o săptămână înainte de Paște. Astfel, în 2023 Floriile ortodoxe pică pe 9 aprilie, iar cele catolice pe 2 aprilie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

3 Cel puțin 11 morți și mii de răniți, după ce pagerele cu care comunicau membrii Hezbollah au explodat simultan / Incidente similare și în Siria / Isra…

4 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

5 Hopa! / Pagerele folosite în atacul din Liban au fost fabricate în Ungaria, susține compania taiwaneză despre care s-a spus că le-ar fi produs