Când se văriuesc, de fapt, pomii? Secretul procedurii, dezvăluit de experți

Când se văriuesc, de fapt, pomii? Secretul procedurii, dezvăluit de experți

Mulți dintre noi am văzut copaci cu trunchiul vopsit cu var și, probablil, cel puțin o dată, ne-am întrebat de ce. Click! explică nu doar care este rostul acestei proceduri, ci și când trebuie ea făcută.

Copaci văruiți. FOTO Click

În primul rând, văruirea copacilor are legătură cu ceea ce nujmim „curățenia de primăvară”, la fel de importantă pentru livezi .

Odată cu venirea primăverii, livezile sunt curățate și se efectuează și stropirea sezonieră. Pomii sunt curățați înainte de aplicarea varului, pentru a îndepărta părțile uscate ale scoarței, precum și orice ouă de insecte ce deja sunt în copac.

Înainte ca pomii să înflorească

Este ideal ca procesul de văruire să fie făcut înainte ca pomii să înflorească. Văruirea poate fi făcută și toamna , dar primăvara este considerată perioada cea mai propice, în special luna martie.

Varul are ca scop protejarea pomilor de dăunătorii care pot depune ouă în scoarță. De asemenea, odată văruiți, pomii sunt protejați de mușchi și licheni, inclusiv pe perioada verii.

Cum se văruiesc pomii?

După ce pomii au fost curățați, de preferat folosind o perie de sârmă, cel mai indicat este ca văruirea efectivă să fie efectuată a doua zi. Vor fi necesare două straturi de var pe fiecare copac, așa că aveți grijă să aveți suficient!

Aflați din Click! ce presupune procedura și care e „Rețeta” pentru varul de care aveți nevoie!

Se foloseşte var praf sau stins, de piatră . Când apar furnicile pe pom, înseamnă că sunt dăunători deci e nevoie de această barieră de var, care împiedică insectele şi dăunătorii care nu se văd cu ochiul liber să urce pe trunchiul pomului”, spune un pomicultorl din Mărăcineni.

„Varul este bun și pentru împrospătare, şi pentru dezinfectare. Trebuie aplicat foarte bine, astfel încât să pătrundă prin toate crăpăturile”, spune un alt cultivator.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep face revoluție în regulamentul antidoping. Cine propune schimbarea din temelii a politicii greșite a ITIA

2 VIDEO Imagini dramatice cu gravul accident între două autocare cu peste 60 de persoane și un TIR

3 Imagini care dau de gândit cu CTP...

4 Farmacistul reținut de DIICOT ar fi lucrat la Catena / Constantin Sonea aproviziona dealerii cu Fentanil și Oxicodonă

5 „Noi avem nevoie de o femeie la cinci ani” / Surprinzătoarele dezvăluiri despre originea etnică a lui Cristi Borcea