Când va fi adus în țară Cherecheș. Gorghiu: Un semnal că nu mai există refugiu pentru cei care încearcă să scape

Când va fi adus în țară Cherecheș. Gorghiu: Un semnal că nu mai există refugiu pentru cei care încearcă să scape

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a precizat în cadrul unor declarații de presă că în cazul aducerii în țară a fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, prins de autoritățile din Germania, există două scenarii. Ministrul a subliniat însă că prinderea fostului primar reprezintă un semnal clar că nu mai există acest refugiu pentru cei care încearcă să scape de răspundere.

Fostul primar a fost prins în Germania FOTO Arhivă

Acest caz cred că a a fost o lecţie pentru toţi cei care cred că se pot sustrage de la executarea efectivă a pedepselor, la închisoare în sistemul penitenciar din România. Această persoană, aşa cum bine ştiţi, a fost condamnată pentru fapte de corupţie la 5 ani cu executare, a fost identificată şi găsită de organele poliţieneşti şi arestată pe teritoriul Germaniei, stat membru al UE, ca atare, putem vorbi despre cooperarea judiciară în materie penală, în acest moment, care este esenţială în predarea domnului Cherecheş autorităţilor din România. Justiţia se va face până la capăt”, a spus ministrul Justiţiei într-o conferință de presă.

Potrivit explicațiilor ministrului, „dacă persoana condamnată – Cătălin Cherecheș – va fi de acord să se predea și să revină în România, termenul va fi unul scurt: 10 zile. Al doilea scenariu este varianta în care acesta nu consimte la predare – refuză predarea – și atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile”, a explicat ministrul.

„Decizia de predare nu aparține statului român. Nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiției din Germania, ci aparține exclusiv instanței din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul. Trebuie, însă, să preciză că Germania cu privire la numărul de persoane predate în România este pe locul doi, după Marea Britanie. Până pe data de 14 noiembrie au fost aduși din Germania 150 de fugari doar anul acesta”, a mai completat Gorghiu.

Ministrul a mai precizat că, dacă vor exista solicitări ale instanței din Germania cu privire la condițiile din penitenciare, Ministerul Justiției va transmite rapid documentele.

„În concluzie, prinderea fugarului Cherecheș reprezintă un semnal clar că nu mai există acest refugiu pentru cei care încearcă să scape de răspundere. Coraborat cu legea care astăzi a fost adoptată , consider că este un semnal foarte bun pentru sistemul judiciar din România”, a mai precizat Gorghiu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat