Când va fi lansată contraofensiva ucraineană. Planurile Kievului

Când va fi lansată contraofensiva ucraineană. Planurile Kievului

Un oficial ucrainean de rang înalt a dezvăluit luni că Ucraina își va lansa contraofensiva împotriva trupelor rusești atunci când va fi pregătită, adăugând că este doar o chestiune de timp până când țara va avea nivelul necesar de instruire militară și echipamente în acest scop.

Luptele sunt concentrate în regiunea Donețk în jurul orașului Bahmut FOTO EPA-EFE

Oleksi Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, a dezvăluit pentru The Associated Press într-un interviu acordat la Kiev că aliații Ucrainei ajută guvernul să obțină nivelul de echipament tehnic necesar pentru a lansa contraatacuri, livrând vehicule blindate grele și muniție. Acesta a subliniat Kievul nu va lansa mult așteptata contraofensivă până când formațiunile sale de luptă nu vor fi cu adevărat pregătite.

Ucraina și partenerii săi speră că această viitoare contraofensivă să elibereze un număr considerabil de teritorii, așa cum au reușit operațiunile anterioare la nord de Kiev, la Herson, în sud, și în jurul Harkovului, în est.

„Dacă noi nu suntem pregătiți, atunci nimeni nu o va porni nepregătit”, a subliniat Danilov. Guvernul și armata se pregătesc continuu, inclusiv în weekend fără a-și lua vreun moment de răgaz, a adăugat oficialul, potrivit AP. „Nu există vacanță în război”.

„Este doar o chestiune de timp. Acest timp vine cu un preț foarte mare pentru noi", a mai spus el.

Luni de zile, Ucraina a investit timp și efort acumulând muniție și platforme de armament - inclusiv blindate grele de la partenerii NATO. Totodată, mii de soldați ucraineni sunt instruiți la bazele militare din statele membre NATO, în timp ce Kievul face progrese în ceea ce privește modernizarea și specializarea forțelor.

În același timp, ocupanții ruși au pregătit luni de zile fortificații în zonele în care așteaptă să aibă loc o nouă ofensivă ucraineană. Printre opțiunile deschise Kievului se numără un atac pe frontul sudic, în jurul Hersonului și Zaporojiei, spre Crimeea, o pătrundere mai în adâncime în regiunea Lugansk din nord-vest sau un contraatac în estul regiunii Donețk, care de luni de zile se numără printre cele mai fierbinți porțiuni ale frontului.

Planuri pentru contraofensivă

Kievul speră că zecile de tancuri oferite de țările din NATO vor oferi trupelor sale un avantaj în luptele care vor urma, deși numărul și ritmul livrărilor i-au frustrat pe ucraineni. La fel de dezamăgitor a fost și refuzul constant al statelor NATO - în frunte cu SUA - de a furniza sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune, precum și avioane de vânătoare de fabricație occidentală.

Partenerii străini „promit un lucru și fac cu totul altceva”, a declarat Danilov pentru AP fără a dezvolta subiectul. În general, stocul actual de arme al Ucrainei „va fi suficient pentru a frâna Rusia”, a spus el.

Întrebat dacă bateriile de rachete sol-aer Patriot - cea mai scumpă piesă de echipament militar promisă până în prezent Kievului - au ajuns în Ucraina, Danilov a spus doar atât: "Răspunsul la întrebare este simplu: totul este în regulă."

Scurgerea recentă de informații din SUA a pus sub semnul întrebării capacitatea de contraatac a Ucrainei după ce o evaluare a serviciilor de informații a sugerat că este puțin probabil ca armata ucraineană să obțină câștiguri teritoriale însemnate. Apariția documentelor sugerează că este posibil ca Kievul să fi fost nevoit să își modifice planurile de contraatac ca urmare a scurgerilor de informații, care ar fi putut dezvălui amănunte semnificative cu privire la planurile de luptă și pregătirea militară ucraineană.

Cum au afectat scurgerile de informații de la Pentagon planurile Kievului

Oleksandr Merejko, membru al parlamentului ucrainean și președinte al comisiei pentru afaceri externe , a declarat pentru Newsweek despre aceste scurgeri de informații: „Nu văd o problemă aici, deoarece se pare că scurgerile nu spun nimic nou în ceea ce privește strategia. În ceea ce privește aspectele tactice, acestea pot fi schimbate relativ ușor și rapid”.

Totuși, Danilov a spus că semnificația scurgerilor a fost limitată, sugerând că doar conducerea ucraineană are cunoștință și ia decizii cu privire la planuri extrem de sensibile.

„Dacă cineva își închipuie că noi raportăm cuiva, atunci se înșală profund”, a subliniat Danilov. Doar în biroul președintelui Volodimir Zelenski „se va decide când, în ce direcție, în ce ritm ne vom elibera teritoriul", a adăugat el.

„În plus, nu suntem siguri de [corectitudinea] materialelor care se presupune că au fost scurse", a adăugat Merejko.

Publicarea deodată a atâtor materiale sensibile, dintre care unele ar putea fi modificate, oferă tuturor părților oportunități de a-și răspândi propria dezinformare, inclusiv strategilor ucraineni care încearcă să își ascundă adevăratele intenții în privința contraofensivei. „Aceasta este politică; să privești o problemă ca pe o oportunitate", a observat Merejko.

În timp ce Ucraina pregătește o forță mare pentru o contraofensivă, trupele desfășurate la Donețk - și și pe alte fronturi - se află sub atac. Orașul Bahmut , în special, a devenit un simbol al brutalității și devastării care a ajuns să caracterizeze operațiunile rusești.

Acolo, trupele rusești - alături de mercenarii Grupului Wagner - au înaintat câte puțin luni de zile, în încercarea de a izola și cuceri micul oraș. Forțele ucrainene rezistă însă, iar numărul victimelor este considerat ridicat de ambele părți. Kievul a fost criticat de unele voci din cauza deciziei de continua să lupte și să consolideze apărarea unui oraș catalogat inițial ca fiind nesemnificativ din punct de vedere strategic.

Danilov a declarat că apărarea orașului a făcut din Bahmut „locul despre care vorbește întreaga lume", demonstrând în același timp că „este extrem de greu să cucerești Ucraina prin mijloace militare”.

Vom învinge Rusia. Dacă aveți un spirit puternic, veți învinge cu siguranță. Or, al nostru a fost întotdeauna puternic. Acesta este un lucru care i-a deranjat întotdeauna pe ruși”, a asigurat Danilov

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...