Când vine toamna cu adevărat. Anunțul ANM despre ce ne așteaptă, unde lovesc furtuni violente

Când vine toamna cu adevărat. Anunțul ANM despre ce ne așteaptă, unde lovesc furtuni violente

Vremea va fi în general frumoasă şi călduroasă dupã-amiaza în regiunile vestice şi sudice, în timp ce în zona de munte şi în nord-estul teritoriului, izolat vor fi averse slabe, posibil însoţite şi de descărcări electrice. Maximele ating 33 grade Celsius.

Furtunile lovesc România FOTO Shutterstock

"Mâine(n.e: marți) contăm pe 24 până la 33 grade Celsius, cele mai ridicate valori de asemenea în partea de vest și sud a țării. Miercuri vom avea 24-25 grade pe litoral, ne apropiem miercuri și joi de pragul unei zile de caniculă, în special în zona Câmpiei Române, 34 de grade.

De miercuri însă, își vor face apariția și precipitațiile. La început în zona montană și în partea de nord-est a țării, pe parcursul nopții de miercuri spre joi și în partea de vest, centru și nord, pentru ca joi vremea să devină instabilă în majoritatea regiunilor, dar mai ales în vest, nord și centru și zona montană, acolo unde cantitățile de apă vor fi local însemnate.

Vineri ne apropiem de ceea ce înseamnă normalul termic din calendar, 23-28 de grade, după care, începând din data de 16 septembrie, temperaturile să fie din nou în creștere pentru perioada din calendar”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, pentru Antena 3 .

Maxime de 33 grade Celsius

Marți, 12 septembrie, conform ANM, vremea va fi în general frumoasã şi călduroasă după-amiaza în regiunile vestice şi sudice. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorări după-amiaza şi seara în zona de munte şi în nord-estul teritoriului, unde izolat vor fi averse slabe, posibil însoţite şi de descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu uşoare intensificări pe parcursul zilei în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 33 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 18-20 grade în Dealurile de Vest şi pe litoral. Dimineaţa şi noaptea, în depresiuni şi pe văi, izolat se va semnala ceaţă.

În București, maxima atinge 32 grade. Cerul va fi mai mult senin şi vântul slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 13-15 grade.

Instabilitate atmosferică accentuată

Miercuri, 13 septembrie, se face și mai cald, astfel cã temperaturile maxime vor fi de la 25 grade pe litoral pânã la 33-34 grade local în Câmpia Românã şi în Câmpia de Vest. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorări temporare după-amiaza în zona montană şi în nord-est, unde cu totul izolat vor fi posibile ploi de scurtă durată, dar şi în a doua parte a nopţii în vestul, centrul şi nordul teritoriului, unde pe arii restrânse vor fi averse şi posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu uşoare intensificări în sud-est. Minimele termice se vor situa între 8 grade în estul Transilvaniei şi 20 grade pe litoral şi în Dealurile de Vest. La începutul intervalului, în depresiuni şi pe văi, izolat vor mai fi condiţii de ceaţă.

În Capitală vor fi 34 de grade, iar minimele vor fi cuprinse între 13 și 16 grade.

Joi scad temperaturile

Joi, în vestul, nordul şi centrul teritoriului, precum şi în zona de munte, vremea va deveni în general instabilă, iar valorile termice diurne vor fi mai scăzute faţã de ziua precedentă şi se vor apropia de mediile multianuale. În Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, în nordul Moldovei, precum şi în zonele de munte, cerul va prezenta înnorări temporar accentuate şi local se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat vor fi condiţii pentru cantităţi de apă însemnate şi grindină. În regiunile sudice şi sud-estice, vremea se va menţine călduroasă în condiţiile unui cer variabil, iar fenomene asociate instabilităţii atmosferice vor fi doar pe arii restrânse. Intensificări temporare ale vântului vor fi pe parcursul zilei şi în extremitatea de sud-est a ţãrii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 23 şi 33 grade, iar cele minime între 11 şi 20 grade.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?