Candidat pentru o zi?

Candidat pentru o zi?

Mircea Geoană a rămas în istoria partidului și în memoria publicului drept primul lider PSD care a ajuns președinte pentru o noapte. Cu ”Mihaela, dragostea mea” alături, nefericitul Geoană s-a grăbit în seara alegerilor din 2009 să-și proclame victoria în fața lui Traian Băsescu. Tot de atunci datează gluma că inițialele partidului înseamnă de fapt Președintele Serii de Duminică iar PDL se traduce cu Președinte în Dimineața de Luni, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Plasat strategic chiar în spatele cuplului prezidențial de o noapte, singurul care nu prea părea să împărtășească euforia victoriei cu toți ceilalți era actualul lider al PSD, Liviu Dragnea. Chiar dacă au trecut zece ani de atunci, Dragnea n-a uitat lecția dură încasată de Geoană. Infinit mai abil, știe că nu este bine să te arunci în apă înainte să o încerci puțin cu degetul.

Cu toate precauțiile posibile, a sugerat marți, într-un interviu pentru ziarul Adevărul, că duminica seara ar putea anunța dacă va candida sau nu la prezidențiale. Întrebat dacă s-a hotărât să intre în cursa pentru Cotroceni, Dragnea a răspuns: „Chiar duminică seară o să anunţăm”.

A evitat să spună cu subiect și predicat că va candida tocmai pentru a-și lăsa loc de întors, pentru a nu se face de râs ca Geoană în caz de eșec. Totuși, i-a pus pe alții din partid să spună până la capăt ce are în cap. Să se facă, la o adică, ei de râs.

Carmen Avram a tălmăcit gândurile șefului ei la Antena 3, organul oficial de propagandă: ”Cred că duminică seara Liviu Dragnea va anunța că va candida din partea PSD la prezidențiale și din punctul meu de vedere este și normal să fie așa”.

Ajuns în acest punct, anunțul candidaturii lui Dragnea la prezidențiale a fost interpretat ca o ultimă încercare de fugă din fața justiției, o tentativă de a para o eventuală condamnare având în vedere că, a doua zi după alegeri, Înalta Curte ar urma să pronunțe o decizie în dosarul angajărilor fictive. În acest scenariu, destul de primitiv, Dragnea contează pe victimizare totală, ca și până acum, și speră că judecătorii nu vor avea curajul să condamne un candidat la prezidențiale.

În treacăt fie spus, nu este prima dată când liderul PSD se pregătește intens pentru lansarea candidaturii la prezidențiale. Era gata să o facă în octombrie 2018, cățărat pe valul ridicat de succesul referendumului pentru familia tradițională. Referendumul a eșuat, planul a căzut, Dragnea a lăsat urechile pe spate și s-a bucurat în tăcere că nu-i cere nimeni demisia de la șefia PSD.

De ieri până azi s-a mai întâmplat însă ceva. Premierul Dăncilă a reușit să-i strice momentul cu afirmația că este nevoie de o discuție în partid. Nici ceilalți lideri nu s-au repezit să i sufle vânt în pânze, ceva de neimaginat acum doi ani.

Evident, și Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat rezervat. Realitatea e că un Dragnea scos din circuit i-ar deschide larg calea către o candidatură la prezidențiale din partea PSD-ALDE.

Altfel spus, Dragnea nu poate decide singur dacă va candida. Ca să-i strice ziua complet, Dăncilă l-a mai anunțat public că va vota la referendumul pe tema justiției, adică adio OUG salvator, și că speră să-și convingă colegii de partid să nu accepte restructurarea.

Prin declarațiile făcute azi, Dăncilă s-a comportat mai rău decât enervanții care au făcut spoilere la ultimul episod din Game of Thrones. Așa cum Geoană a reușit performanța de a fi președinte pentru o noapte, Dragnea are toate șansele să devină candidat pentru o zi.

Totul depinde însă de rezultatul alegerilor de duminică și de sentința de luni.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...