Candidații din alegerile legislative bulgare, îngrijorați de o 'ingerință' din partea Turciei

Candidații din alegerile legislative bulgare, îngrijorați de o 'ingerință' din partea Turciei

Liderii celor două partide politice aflate practic la egalitate în sondaje înainte de legislativele anticipate de duminică au atenționat împotriva oricărei 'ingerințe' a Turciei în campania electorală, ingerință care s-ar manifesta pe lângă importanta comunitate turcofonă din Bulgaria, informează marți AFP.

'Ne opunem categoric ingerinței din partea unei țări străine în problemele noastre interne', a declarat Kornelia Ninova, lidera Partidului Socialist Bulgar (PSB) pentru AFP.

Ea a denunțat ca fiind o 'ingerință deschisă' îndemnurile la vot din partea mai multor înalți oficiali turci la adresa minorității turce din Bulgaria.

De o săptămână de zile Sofia reproșează Ankarei că susține în Bulgaria noul partid al minorității turce Dost ('prieteni' în turcă). Această minoritate numără circa 700.000 de persoane din populația totală de 7,4 milioane a Bulgariei, iar circa 60.000 de turci care dețin cetățenie bulgară votează în Turcia.

'Această ingerință este inacceptabilă', a declarat și Boiko Borisov, fost premier și lider al conservatorilor (GERB). Cu toate acestea, el a îndemnat la 'diplomație' în relațiile cu țara vecină.

Noua formațiune turcofonă din Bulgaria, Dost, susținută de Ankara, se ambiționează să concureze tradiționalul partid al minorității turce bulgare, Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (MDL), cu atitudine rezervată față de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

MDL este a treia formațiune din fostul parlament.

Socialiștii și conservatorii sunt dați pe poziții de egalitate în sondaje înaintea alegerilor de duminică și ar putea avea dificultăți în a forma o majoritate.

Aceste alegeri parlamentare sunt organizate ca urmare a demisiei la mijloc de mandat a lui Boiko Borisov, după eșecul pe care partidul său l-a înregistrat în alegerile prezidențiale în fața candidatului susținut de socialiști, Rumen Radev.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...