Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro a câştigat alegerile din Brazilia

Candidatul de extremă dreapta Jair Bolsonaro a câştigat alegerile din Brazilia

Candidatul de extremă dreaptă Jair Bolsonaro a fost ales duminică preşedinte al Braziliei cu 55,7% din voturi, devansându-l net pe adversarul său de stânga Fernando Haddad, 44,3%, potrivit rezultatelor oficiale care nu sunt încă definitive, relatează AFP.

Rezultatele de după numărarea a 88,8% dintre buletinele de vot au fost comunicate de Tribunalul superior electoral (TSE) în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din cea mai mare putere din America latină.

Circa 147 de milioane de brazilieni au votat pentru a-l departaja pe sulfurosul candidat de extremă dreapta, care era marele favorit, de adversarul său din Partidul muncitorilor (PT) al fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva.

Jair Bolsonaro îi va urma în funcţie lui Michel Temer, pentru un mandat de patru ani, de la 1 ianuarie 2019.

O mulţime de mai multe mii de simpatizanţi s-a reunit la începutul serii în faţa domiciliului lui Bolsonaro pentru a sărbători victoria deputatului într-un cartier înstărit din Rio de Janeiro.

Jair Bolsonaro a votat în cursul dimineţii la Rio de Janeiro, evitând cu grijă mulţimea. Însoţit de cea de a treia sa soţie Michelle, el nu a făcut nicio declaraţie, "din motive de securitate".

Votul a fost mai puţin liniştit la Sao Paulo pentru Fernando Haddad, întâmpinat de susţinători care aveau trandafiri în mână şi care intonau cântece tradiţionale ale stângii, dar şi de opozanţi zgomotoşi.

"Democraţia este în pericol. Libertăţile individuale sunt în pericol", a declarat Haddad la ieşirea de la vot. Dar "Brazilia s-a trezit în ultimele zile. Aştept rezultatele cu multă speranţă", a spus el.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /