CANNES 2016 Premiul pentru regie, acordat ex-aequo regizorilor Cristian Mungiu și Olivier Assayas

CANNES 2016 Premiul pentru regie, acordat ex-aequo regizorilor Cristian Mungiu și Olivier Assayas

Premiul pentru regie la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes a fost acordat duminică seara, ex-aequo, românului Cristian Mungiu pentru filmul "Bacalaureat" și francezului Olivier Assayas, pentru "Personal Shopper".

În "Bacalaureat", Cristian Mungiu explorează cu acuitate compromisurile și corupția din societatea românească. "Întotdeauna este greu să iei o decizie corectă", a afirmat Cristian Mungiu, salutând decizia juriului. "Vreau să mulțumesc familiei, care m-a orientat în viață", a adăugat cineastul reprezentativ pentru noua cinematografie românească, vorbind în franceză și engleză, relatează AFP.

Noul film al regizorului peliculei "4 luni, 3 săptămâni, 2 zile", laureat al Palme d'Or în 2007, prezintă povestea lui Romeo, medic într-un mic sat din Transilvania și un tată gata să facă orice pentru ca fiica lui să poată intra la o universitate britanică. Este aproape de realizarea proiectului, Eliza trebuind doar să ia la bacalaureat o notă bună pentru a reuși.

În rolurile principale sunt distribuiți actorii Adrian Titieni și Maria Drăguș. Ei îi au alături pe Lia Bugnar, Mălina Manovici, Vlad Ivanov, Rareș Andrici. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu, imaginea este realizată de Tudor Vladimir Panduru, scenografia de Simona Pădurețu. Director de film este Adrian Moroca, iar producător executiv, Tudor Reu.

Cristian Mungiu s-a mai aflat în competiția festivalului de la Cannes în 2012 cu filmul "După dealuri", care a primit două premii: cel pentru scenariu și cel pentru interpretare (Cristina Flutur și Cosmina Stratan).
Filmul "Bacalaureat" rulează deja în cinematografele românești.

Francezul Olivier Assayas, celălalt câștigător al premiului pentru regie, a declarat că Festivalul de la Cannes i-a "adus multe lucruri". El a adăugat că "este cel mai frumos premiu, pe care îl împart cu un cineast pe care îl admir".

"Personal Shopper" prezintă povestea unei femei, Maureen, care speră să intre în contact cu fratele ei geamăn dispărut. Rolul tinerei în lungmetrajul care amestecă suspans și supranatural este interpretat de Kristen Stewart.

Este a doua oară că Olivier Assayas, 61 de ani, un obișnuit al festivalului de pe Croazetă, o are în distribuție pe artista americană, după "Sils Maria" din 2014, pentru care aceasta a câștigat premiul Cesar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. Cineast ancorat în tradiția literară franceză, dar deschis și spre lume, îndeosebi asiatică, și spre cultura pop planetară, Assayas a acordat mereu un loc important culturii în creațiile sale, încheie AFP.

Juriul competiției de la Cannes 2016 a fost prezidat de George Miller.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 Așa o fi?

4 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei

5 VIDEO Bătaie generală într-un club de fiţe după ce o „pisi” s-a plâns lui „iubi” că a fost pipăită