Cântăreţul Arno, o legendă a muzicii pop-rock belgiene, a murit la 72 de ani

Cântăreţul Arno, o legendă a muzicii pop-rock belgiene, a murit la 72 de ani

Cântăreţul Arno, o legendă a muzicii pop-rock belgiene, devenit celebru pentru vocea lui răguşită cu accent flamand, coafura lui mereu dezordonată şi excesele sale din viaţa privată, a murit sâmbătă la vârsta de 72 de ani din cauza unui cancer, informează AFP.

Artistul belgian, comparat uneori în ţara lui natală cu Alain Bashung şi cu Tom Waits, a anunţat în februarie 2020 că suferea de un cancer al pancreasului.

"Ne va lipsi tuturor, dar va fi mereu alături de noi graţie muzicii sale, care l-a ajutat să reziste până la sfârşit", a declarat agentul său, Filip De Groote.

Născut pe 21 mai 1949 în Ostende, oraş de pe coasta flamandă a Belgiei, de care a rămas foarte ataşat şi pe care l-a evocat în multe dintre cântecele sale, Arno Hintjens a debutat în cadrul grupului TC Matic în anii 1980 cu cântecul "Putain, putain" ("C'est vachement bien, nous sommes quand meme tous des Europeens"), reluat recent în duet alături de un alt artist belgian celebru, Stromae.

După destrămarea grupului TC Matic, Arno a devenit apoi cunoscut publicului larg în calitate de artist solo, graţie unor cântece precum "Les yeux de ma mere".

"Era un imens cântăreţ şi poet, un monument naţional belgian. Şi un monument al Europei prin intermediului cântecului 'Putain, putain'. A plecat dintre noi în momentul în care avem nevoie cel mai mult de Europa", a declarat Boris Vedel, directorul festivalului Printemps de Bourges.

Legendă europeană

Pe 21 februarie, în obişnuitul său costum negru de scenă, Arno a fost primit la Palatul Regal din Bruxelles de regele Philippe, care l-a descris drept "o legendă a scenei belgiene".

Cântăreţul, care spunea că "nu are frontiere în cap", întruchipa "un anumit spirit belgian, un suflet european şi, desigur, atât de multă poezie", a declarat Celine Tellier, care ocupă o funcţie de ministru în Guvernul belgian.

"Rust zacht (Odihneşte-te în pace), Arno. A fost minunat!", a reacţionat prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, într-un mesaj bilingv.

Oraşul Ostende s-a declarat "în doliu" şi a salutat "o legendă vie", "unul dintre principalii săi ambasadori", precizând totodată că cenuşa artistului va fi dispersată în Marea Nordului în largul localităţii sale natale.

La Bruxelles, care i-a acordat titlul de cetăţean de onoare, cântecele sale au fost difuzate sâmbătă seară în Grand-Place.

Arno a anunţat că suferea de cancer în timp ce promova un album - "Santeboutique", lansat în septembrie 2019. A fost nevoit să îşi întrerupă turneul pentru a suporta o operaţie. Apoi, pandemia de COVID-19 a afectat reluarea concertelor, deşi artistul a putut să înregistreze un nou album: "Vivre", cu pianistul francez Sofiane Pamart, lansat în mai 2021.

Arno a revenit şi pe scenă în februarie 2022, programând şase spectacole la Bruxelles şi Ostende în cadrul unui mini-turneu intitulat "Vivre".

Singurul care contează este adevărul

În timpul ultimelor sale show-uri, artistul belgian, aşezat în faţa unui microfon şi cu chipul slăbit de boală, făcea cu regularitate aluzii la starea lui de sănătate şi evoca excesele din trecut prin intermediul unor piese precum " Lady Alcohol ".


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...