Capsula de aprovizionare Progress a andocat la ISS

Capsula de aprovizionare Progress a andocat la ISS

O capsulă de aprovizionare Progress fără echipaj uman care transportă alimente și echipamente științifice a andocat vineri "cu succes", la ora 08.30 GMT, la Stația Spațială Internațională (ISS), au anunțat autoritățile spațiale ruse, relatează AFP.

Precedentul zbor al unei capsule de aprovizionare Progress, din luna decembrie, a eșuat foarte rapid, când racheta Soyuz care transporta pe orbită o astfel de capsulă a explodat.

Capsula Progress MS-05 care a andocat vineri a fost lansată miercuri de pe cosmodromul Baikonur, din Kazahstan . Nouă minute mai târziu capsula Progress s-a desprins fără incidente de racheta Soyuz, potrivit unui comunicat.

Capsula este încărcată cu 2,5 tone de materiale, constând în principal din provizii alimentare și echipamente științifice.

ISS a primit și joi 2,2 tone de provizii și echipamente destinate experimentelor științifice. Acestea au fost transportate de o capsulă fără echipaj uman Dragon, lansată de firma americană SpaceX cu o rachetă Falcon 9 de la Centrul spațial Kennedy din Florida, în sud-estul SUA.

Printre proviziile livrate se află și două cutii cu celebrele "macaroane spațiale", create de celebrul patiser francez Pierre Hermé pentru cea de a 39-a aniversare, la 27 februarie, a astronautului francez Thomas Pesquet.

La finalul lui ianuarie, Rusia a anunțat controale la motoarele produse pentru rachetele sale Proton, asamblate în aceeași uzină ca rachetele Soyuz și acuzate că s-au aflat la originea unei serii de eșecuri care au afectat reputația sectorului spațial rus.

Nu a fost făcută însă nicio mențiune privind posibile controale la rachetele Soyuz, care sunt utilizate și pentru zboruri cu echipaj uman, în contextul în care următoarea misiune spre ISS trebuie să decoleze la 10 aprilie.

Rusia trimite către ISS de trei sau patru ori pe an nave cu echipaj uman și cu aceeași frecvență capsule care îi aprovizionează pe astronauți. După ce își încheie misiunea, acestea cad spre Terra și se consumă în atmosferă deasupra Oceanului Pacific. Următoarea lansare a unei capsule de aprovizionare a ISS este prevăzută să aibă loc la 20 aprilie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”