Capsula Dragon a andocat la ISS cu un transport de alimente şi echipamente

Capsula Dragon a andocat la ISS cu un transport de alimente şi echipamente

O capsulă Dragon a andocat duminică la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), transportând tone de provizii şi echipamente pentru echipaj, printre care un robot şi nişte cobai foarte "curajoşi", transmite Space.com.

Capsula cargou a fost prinsă de astronauţii de pe ISS folosind braţul robotizat al staţiei orbitale duminică, la ora 10:05 GMT, la altitudinea de 421 de kilometri deasupra Pacificului de Sud. După încă trei ore, capsula a fost ataşată în siguranţă la modulul Harmony al ISS.

Capsula Dragon a fost lansată de la baza Cape Canaveral, din Florida, joi, 5 decembrie.

"Doresc să felicit întreaga echipă din Houston şi din alte părţi ale lumii care a contribuit la lansare, navigare şi andocarea capsulei Dragon", a declarat comandantul ISS, italianul Luca Parmitano din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), după capturarea capsulei cu ajutorul braţului robotizat al staţiei orbitale. "Ei trebuie să ştie că ori de câte ori ajunge la noi pe orbită un nou vehicul, primim la bord şi câte puţin din sufletele tuturor celor care au contribuit la proiect. Aşa că bine aţi venit la bord!", a adăugat el.

Principala atracţie a acestui transport pe ISS este, fără îndoială, CIMON 2 (Crew Interactive Mobile Companion 2), un droid sferic dotat cu microfoane, camere de luat vederi şi o serie de programe care permit recunoaşterea emoţiilor. Droidul face parte din încărcătura de 2.585 de kilograme alcătuită din provizii şi materiale pentru experimente lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9.

Funcţionând cu ajutorul unor algoritmi construiţi de gigantul din domeniul tehnologiei informaţiei IBM Corp şi cu informaţiile furnizate de CIMON 1, un prototip aproape identic lansat în 2018, CIMON 2 va fi mai sociabil cu membrii echipajului. Va testa tehnologii care s-ar putea dovedi cruciale pentru viitoarele misiuni în spaţiul îndepărtat, unde izolarea de lungă durată şi decalajele de comunicare cu Terra constituie un risc pentru sănătatea mintală a astronauţilor.

Proiectat pentru a-i ajuta pe astronauţi să realizeze experimente ştiinţifice, robotul, care comunică în limba engleză, este pregătit să ofere totodată asistenţă în cazul conformismului de grup, un fenomen comportamental în care oamenii pot fi determinaţi să ia decizii iraţionale.

SpaceX este prima companie privată care zboară către Staţia Spaţială Internaţională, în cadrul unui proiect de 100 de miliarde de dolari la care participă 15 state. Alături de robotul CIMON 2, încărcătura transportată pe ISS, cea de-a 19-a misiune de aprovizionare a laboratorului orbital de cercetare, include 40 de şoareci vii care îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să studieze modificările suferite de muşchi în microgravitaţie, în cadrul experimentului "Mighty Mice in Space".

Capsula Dragon folosită nu se află la prima misiune de acest fel.

Conform SpaceX, această capsulă a andocat pentru a treia oară la ISS. Primele două misiuni ale sale au avut loc în septembrie 2014 şi iulie 2017. Aceasta este pentru a doua oară când compania lui Elon Musk foloseşte aceeaşi capsulă Dragon pentru câte trei misiuni pe ISS. Următoarea misiunea din cadrul contractului semnat de SpaceX cu NASA pentru aprovizionarea ISS, CRS-20, va face acelaşi lucru.

Misiunea CRS-19 se va încheia la 6 ianuarie, atunci când capsula Dragon va ameriza în Pacific, în largul coastelor californiene. La bordul capsulei se vor afla aproximativ 816 kilograme de mostre, reactivi şi echipamente folosite în experimente.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…