Capsula spaţială Soyuz MS-16, instalată pe rampă în aşteptarea lansării spre ISS

Capsula spaţială Soyuz MS-16, instalată pe rampă în aşteptarea lansării spre ISS

Capsula rusă Soyuz MS-16 a fost instalată pe o rampă a cosmodromului din Baikonur, de unde va fi lansată joi spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a informat luni agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de EFE.

"După instalarea în poziţie verticală, specialiştii de la Roscosmos au început să lucreze conform cronogramei", notează agenţia rusă într-un comunicat publicat pe pagina sa de internet.

Lansarea rachetei purtătoare Soyuz-2.1a este prevăzută pentru joi la 11:05 ora Moscovei (08:05 GMT) de pe rampa 31, care poartă numele lui Iuri Gagarin, primul om care a zburat în cosmos.

La bordul Soyuz MS-16 vor călători spre ISS, dacă nu se vor produce schimbări de ultimă oră, cosmonauţii ruşi Anatoli Ivanishin şi Ivan Vagner şi astronautul american Christopher Cassidy.

Potrivit regulamentului Roscosmos, componenţa definitivă a echipajului spaţial este aprobată de o comisie cu o zi înainte de lansare.

Membrii Soyuz MS-16, care vor rămâne în spaţiu timp de 200 de zile, se vor alătura actualului echipaj al ISS, format din rusul Oleg Skripochka şi americanii Jessica Meir şi Andrew Morgan.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect de peste 150 de miliarde de dolari la care participă 15 ţări, este alcătuită din 15 module permanente şi orbitează Terra la o altitudine de 400 de kilometri şi cu o viteză de peste 27.000 de kilometri pe oră. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”