Capturarea navelor ucrainene de către Rusia: Washingtonul denunţă o acţiune ''ilegală''

Capturarea navelor ucrainene de către Rusia: Washingtonul denunţă o acţiune ''ilegală''

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, a denunţat luni o acţiune ''ilegală'' a Rusiei, după capturarea în acest weekend a trei nave ucrainene, subliniind că acest comportament face ''imposibilă'' o ''relaţie normală'' întreb Washington şi Moscova, informează AFP.

''Aşa cum a spus preşedintele ţării mele de nenumărate ori, SUA sunt favorabile unei relaţii normale cu Rusia. Dar astfel de acţiuni ilegale fac ca aceasta să fie imposibil'', a subliniat diplomata americană, cerând Rusiei ''să elibereze'' navele ucrainene şi echipajele lor, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, la cererea Ucrainei.

''Cerem Rusiei să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să nu să se opună sau să hărţuiască tranzitul maritim ucrainean în strâmtoarea Kerci'', ''să elibereze navele ucrainene capturate şi echipajele lor'' şi ''să atenueze tensiunea generată de ea'', a îndemnat Moscova Nikki Haley.

''În numele păcii şi securităţii internaţionale, Rusia trebuie să înceteze imediat aceste comportamente ilegale şi să respecte dreptul de navigaţie şi libertăţile tuturor statelor'', a insistat ambasadoarea americană, fără a evoca posibilitatea unor noi sancţiuni americane împotriva Rusiei cerute de Kiev.

La iniţiativa SUA, o sesiune a Consiliului de Securitate cerută luni dimineaţă de Moscova pe tema ''Încălcarea frontierelor Rusiei'' a eşuat.

În cadrul unui vot de procedură, Consiliul de Securitate a respins desfăşurarea acestei sesiuni cu şapte voturi (SUA, europenii şi Kuweit) din cei 15 membri. Rusia a fost sprijinită doar de China, Bolivia şi Kazahstan. Trei ţări africane din Consiliu şi Peru s-au abţinut.

Astfel, Rusia a eşuat în tentativa de a clasifica incidentul din apropierea Crimeii drept o încălcare a suveranităţii sale de către Ucraina la Naţiunile Unite, notează dpa. Reuniunea a continuat pe o agendă separată propusă de Kiev, conform agenţiei de presă citate.

În cursul unui discurs, ambasadorul rus adjunct, Dmitri Polanski, i-a criticat pe cei care alimentează un comportament ''antirusesc''. ''Voi instigaţi la ură'' împotriva Rusiei, a lansat el, denunţând o ''încălcare'' comisă - potrivit Moscovei - de navele ucrainene în strâmtoarea Kerci.

Rusia nu a făcut duminică decât ''să asigure securitatea podului'' peste strâmtoare , a spus el, apreciind că cererea de instituire a stării excepţionale de către preşedintele ucrainean are drept scop doar ''amânarea alegerilor prezidenţiale'' în Ucraina, prevăzute pentru primăvară. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa