„Caracatița” Firea. „Armata de căpușe” pe care a mutat-o dintr-o instituție a statului în alta

„Caracatița” Firea. „Armata de căpușe” pe care a mutat-o dintr-o instituție a statului în alta

În mandatul Gabrielei Firea la ministerul Familiei, zeci de apropiați de-ai săi, dar și de-ai soțului său, Florentin Pandele, au prins funcții bine plătite la companiile de stat, după ce anterior au fost plasați pe diverse funcții în PMB pe mandatul fostului primar, scrie ziare.com .

Înființat pe 25 noiembrie 2021, ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse a devenit după doar câteva săptămâni un adevărat „cuib” de foști angajați ai companiilor municipale înființate de Gabriela Firea, dar și a unor angajați ai televiziunii Metropola TV, deținută de Consiliul Local Voluntari.

Colegă cu nașa de cununie

Printre angajații de la ministerul Familiei se remarcă actualul secretar general Alina Tarcevschi, nașa de cununie a Gabrielei Firea și a lui Florentin Pandele. În timpul mandatului Gabrielei Firea de la PMB, aceasta a ocupat mai multe funcții importante, precum cea de director executiv în PMB, director executiv adjunct al Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, și a avut funcții în Consiliile de Administrație din Compania Municipală Consolidări, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, precum și în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București – Ilfov și ADI pentru Iluminat Public.

insert 5

FOTO Arhivă

În același minister a fost adusă în funcția de consilier și Simona-Valentina Butacu, o apropiată a Gabrielei Firea, care în trecut a mai fost director general al Companiei municipale Agrement București sau membru în consiliul de administrație al Companiei municipale Publicitate și Afișaj. Asemenea Gabrielei Firea, rădăcinile politice ale lui Butacu vin din jurnalism, după ce a lucrat în redacții precum revista VIP, TVR sau Kanal D. În 2012, Butacu ajunge în administrația locală, fiind numită consilier local din partea PSD la Sectorul 6 din Capitală. Doi ani mai târziu este numită director general la Ciclop SA până în 2017, fiind apoi numită consilier personal al Gabrielei Firea. Apropierea de Firea îi aduce ulterior funcțiile la companiile municipale din PMB.

După ce Firea a pierdut capitala în 2020, fosta jurnalistă a fost „salvată” de Florentin Pandele, fiind numită consilier general la ACM Vol, una dintre firmele din subordinea Consiliul Local Voluntari. Butacu a fost pentru un timp și producător la Metropola TV, televiziune deținută tot de Pandele. La începutul lui 2023, ANI a declarat-o pe Butacu incompatibilă, după ce ar fi îndeplinit timp de 4 ani, simultan, o funcție în PSD și era și cea de membru în Consiliul de Administrație al unui spital.

Prietenii de peste 25 de ani

O altă apropiată a Gabrielei Firea, recompensată de-a lungul anilor cu diverse funcții este Ligia Gheorghe (Enache), citată în prezent ca martor în dosarul azilelor groazei din Voluntari. Prietenia dintre cele două durează de peste 25 de ani, prima oară cunoscându-se când lucrau la TVR. Ulterior, Ligia a fost producătoarea emisiunii Știrea zilei moderată de Gabriela Firea la Antena 3, pentru ca mai apoi să devină om de bază al liderului PSD.

În 2012, după ce Gabriela Firea a intrat oficial în politică, Ligia a urmat-o într-o funcție de consilier la cabinetul de senator. Patru ani mai târziu, după ce Firea a ajuns primarul Capitalei, Ligia Gheorghe a devenit consilierul personal al fostului edil în relația cu presa, și fiind nelipsită din delegațiile oficiale. În 2020, după ce Firea a pierdut Capitala, Ligia a mers la Metropola TV, ca specialist în relații publice. Conform ultimei declarații de avere, soțul său, Emanuel Gheorghe, a lucrat și el ca producător la același post de televiziune.

După ascensiunea lui Firea la ministerul Familiei, Ligia Gheorghe a ajuns consilieră în cadrul ministerului, în paralel cu funcția de consilier în cabinetul de senator al Gabrielei Firea. De asemenea, ea face parte din consiliul de administrație al Biroului de Turism pentru Tineret, din subordinea Ministerului Familiei. Între 2020 și martie 2023, Ligia a mai fost și vicepreședinta Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, care deținea unul dintre „azilele groazei”.

ligia si firea

Gabriela Firea și Florentin Pandele alături de Ligia Gheorghe și soțul ei FOTO Facebook / Gabriela Firea

O funcție de consilier în ministerul Familiei a prins și Veronica Salem, care, la fel ca și Ligia Gheorghe, este prietenă cu Firea de peste 25 de ani. Salem a fost consiliera fostului primar al Capitalei în domeniul cultural și turistic, iar anterior a fost director general al Teatrului Dramaturgilor Români, înființat în 2017 de PMB. De profesie dramaturg, aceasta semnează sub numele Lucia Verona iar în 2018 a fost printre semnatarii scrisorii de susținere a Gabrielei Firea, lăudând-o pentru ”viziunea clară în ceea ce privește viața culturală și sportivă a Capitalei”, dar și pentru că nu a avut ”vreo intervenție care să cenzureze în vreun fel produsul cultural-artistic”.

Lucia Veronica Salem mai deține (17,5%) alături de Ligia Gheorghe (7,5%), Gabriela Firea (50%) și fiul fostului ministru din prima căsătorie, Tudor Ștefan (25%), firma de imobiliare Tudor Imob Media SRL din Voluntari. În 2018, această firmă a încasat peste 200.000 de lei de la CNAIR pentru exproprierea unei suprafețe de teren arabil intravilan de 550 mp din Voluntari, care era necesară pentru lucrările de construire a tronsonului București-Ploiești din cadrul autostrăzii București-Brașov. Cinci ani mai târziu însă banii nu au mai venit, iar la jumătatea acestui an firma a dat în judecată statul român.

Maioga Adnana Sorana este consilier în ministerul Tineretului. Anterior, a lucrat în timpul mandatului Gabrielei Firea de la PMB la Compania Municipală Publicitate și Afișaj București SA, Societatea de Transport București (STB) și la primăria Sectorului 4.

BTT, transformat în „cuib” de pesediști

În octombrie 2022, Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) intrat în subordinea Ministerului Familiei, care mai apoi angajat mai mulți apropiați ai cuplului Firea-Pandele. Unul dintre cei doi noi angajați este George Alexandru Ciubotaru, fost prezentator la Metropola TV, televiziunea deținută de către primarul din Voluntari Florentin Pandele. În timpul mandatului Gabrielei Firea de la Primăria Capitalei, acesta a fost promovat la Compania Municipală Consolidări, unde era „specialist relații publice” dar și la Administrația Municipală Pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, unde era inspector.

După ce Firea a pierdut primăria, Ciubotaru a rămas aproape de vicepreședintele PSD, și a fost numit consilier la Ministerul Familiei după ce Firea a preluat mandatul. Acum, jurnalistul lui Pandele a ajuns în fruntea BTT.

Cel de-al doilea nou administrator de la BTT este George Adrian Turmac, un absolvent al Academiei de Științe Economice, fost economist la RATB. Acesta și-a început cariera politică la 25 de ani, când a candidat la alegerile locale din 2012 pentru un loc în Consiliul Local al Sectorului 4. După ce a eșuat la alegeri, acesta încearcă din nou, de data asta sub aripa PNL și reușește să obțină în 2016 postul de consilier. La aceeași primărie, mama acestuia lucra la o companie pentru amenajarea domeniului public. În 2018, Turmac se căsătorește cu fosta jurnalistă TVR Aura Poterașu, implicată în dosarul ”Prostituate pentru VIP-uri”. După ce a ieșit din presă, aceasta și-a găsit mai târziu un post la primăria Sectorului 3 în calitate de expert al managementului proiectului.

La puțin timp după ce BTT a fost preluată de către Ministerul Familiei, la conducerea sa a fost instalat Hazem Kansou, fostul director al Societății de Transport București (STB) de pe vremea când Gabriela Firea era primarul Capitalei. Kansou s-a făcut remarcat în februarie 2020, după ce a fost exclus din PNL, alături de un alt consilier general, de către președintele liberalilor din București de atunci, Violeta Alexandru, după ce cei doi au votat bugetul Capitalei propus de Gabriela Firea.

Imediat după acel moment, fostul director STB Andrei Creci a primit o funcție de conducere în Primăria Capitalei ca director general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov, în timp ce Kansou a fost numit de Firea la șefia STB.

Cea mai recentă numire la BTT este cea a lui Alexandru Susai în funcția de director general, care de la 22 de ani a lucrat doar la stat. Începutul său profesional este legat de Gabriela Firea, care în timpul mandatului său de la PMB, l-a pus pe Susai la Compania Iluminat Public București. Social-democratul a mai fost promovat ca membru provizoriu în CA la Metrorex și în CA la CFR Marfă, iar în prezent este șeful tinerilor PSD București.

Soția acestuia din urmă, Roxana-Florica Susai lucrează și ea în ministerul familiei unde ocupă o funcție de consilier. Anterior, când era Firea primar, Susai era operator introducere, validare și prelucrare date la Societatea de Transport București (STB).

O altă soție din minister este și Cristina Ioana Stan, nevasta șefului BTT, Hazem Kansou. Femeia ocupă în prezent funcția de secretar general la ministerul Familiei după ce anterior a lucrat la SC Totul Verde S.A, fostul SC AMENAJAREA DOMENIULUI PUBLIC 4 – A.D.P. 4 – S.A.

PMB, mutat de Firea la minister

Printre alți foști angajați de Gabriela Firea la Primăria Capitalei în timpul mandatului său dintre 2016 și 2020 se mai remarcă:

  • Monica Mîndru - A fost director general în minister până în 2023 când a fost revocată. Anterior a condus Direcția Generală Management Proiecte cu Finanțare Externă din PMB și a fost în comisia permanentă a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană București”.
  • Alexandra Dobre - O altă apropiată a Gabrielei Firea care la doar 24 de ani ocupa funcții de conducere în patru instituții de stat. Aceasta a început ca președinte al Parlamentului Local al Tinerilor Sector 2, unde a fost remarcată de primarul Neculai Onțanu. Apoi, Dobre s-a transferat în echipa lui Gabriel Oprea, unde a fost consilier al ministrului Afacerilor Interne până ce acesta a demisionat împreună cu guvernul Victor Ponta. Ulterior, Alexandra a ajuns consilier al Elisabetei Lipă, ministru al sportului (2016). În primăvara lui 2018, Alexandra Dobre ocupa simultan trei posturi de membru în Consiliul de Administrație al unor instituții publice: Societatea SC Service CICLOP SA, Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, acolo unde era chiar și președintele Consiliului de Administrație. În prezent, la ministerul Familiei, Dobre este director general.
  • Dana Niță - Actual director în ministerul Familiei, Niță a lucrat în era Firea de la PMB la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
  • Minca Ligia Mirela - Șef serviciu în ministerul Familiei după ce anterior a lucrat ca șef de serviciu în PMB.
  • Simona Speteanu - A lucrat la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. În prezent este șef serviciu în ministerul Familiei.
  • Sorina Comanici Ancuța Lucrează ca director de cabinet în fostul minister condus de Firea, după ce anterior a fost consilier general în CGMB, a fost producător la Metropola TV, consilier al Gabrielei Firea în timpul primului mandat, vicepreședinte PSD Sector 1 și președinte a Organizației de Femei PSD București.
  • Ionuț Cosmi Chițu - Conform declarației de avere, a lucrat în Primăria Municipiului București unde a fost „Expert”, iar în prezent este consilier juridic superior în ministerul Familiei.
  • Octavian Girip - Consilier juridic principal la ministerul Familiei după ce a lucrat la Centrul Pentru Seniori al Municipiului București.
  • Radu Merla - Consilier superior la ministerul Familiei după ce anterior a lucrat în PMB.
  • Gabriela Tigaridis - Consilier superior la ministerul Familiei după ce anterior a lucrat în PMB ca audotir principal.
  • Andreea Velicu - Consilier superior la ministerul Familiei după ce anterior a lucrat în PMB.
  • Constanța Laura Ciara Consilier superior la ministerul Familiei după ce anterior a lucrat la Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A.
  • Cuplul Victor Daniel și Carmen Duță. Soțul a lucrat la poliția locală din Voluntari, amândoi fiind în prezent consilieri în ministerul Familiei.
  • Camelia Georgeta Ciolac - Auditor în ministerul Familiei după ce a lucrat la PMB.
  • Cristinel Iubitu - Auditor în ministerul Familiei după ce a lucrat la PMB.
  • Marilena Florentina Toma - Consilier în ministerul Familiei după ce anterior a lucrat în PMB, precum și la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sud Est. Între 2004 și 2008 a fostdeputat PSD.
  • Victor Diaconescu - Consilier asistent în ministerul Familiei după ce a lucrat la Direcția Generală de Evidența Persoanelor București.
  • Cristina Alexandra Pârvan - Consilier în ministerul Familiei după ce a lucrat la Direcția Generală de Evidența Persoanelor București.
  • Alexandra-Diana Fartalnicu - Consilier în ministerul Familiei. Anterior a lucrat la Compania Municipală Termoenergetica București S.A.
  • Vasilica-Roxana Roșu - Consilier în ministerul Familiei. Anterior a lucrat la Compania Municipală Termoenergetica București S.A, în calitate de „specialist comunicare”.
  • Cuplul Dorian și Gabriela Corina Dubovoi. Ambii lucrează în calitate de consilier în ministerul Familiei. Anterior, soțul a lucrat la Compania Municipală Parking București S.A.
  • Ionuț Georghe Costea - Consilier în ministerul Familiei. Anterior a lucrat la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?