Caracatița PSD/Realizează cineva că există câte-o turmă de „dințoi” în fiecare instituție a statului?

Caracatița PSD/Realizează cineva că există câte-o turmă de „dințoi” în fiecare instituție a statului?

Fondurile europene sunt de ani buni speranța multor români într-un trai mai bun și șansa modernizării unor sectoare de activitate unde România înregistrează mari deficiențe și întârzieri.  Deși fondurile alocate țării noastre per exercițiu financiar sunt foarte mari, rata de absorbție a acestor bani este în permanență la nivel extrem de redus (43% rată de absorbție – cifra raportată în august 2020 de Ministerul Fondurilor Europene) în comparație cu alte state europene care au reușit performanța absorbției a peste 90% din fondurile alocate, scrie Curentul.

Dincolo de complexitatea ghidurilor de finanțare elaborate și lansate de autoritățile de management pentru diferite programe operaționale, condițiile și cerințe interminabile pentru beneficiari și sistemul electronic greoi și cu grave deficiențe funcționale prin care se obțin atât finanțările, cât și rambursările, există și un aparat birocratic complet dezorganizat, populat cu personaje dubioase și de calitate profesională cel puțin discutabilă, politruci, nepoți, rude sau pur și simplu oameni aserviți direct unor personaje cu comportament mafiot, care indiferent de guvernare sau culoare politică rămân ancorați și decid prin interpuși soarta a milioane de români și a fondurilor destinate României.

 
Un astfel de personaj toxic este de ani buni un fost consilier al Rovanei Plumb și om de casă al acesteia, Roberto Dințoi (în dreapta fotografiei alături de fiul Rovanei Plumb), nimeni altul decât fratele lui Bogdan Ionuț Dințoi, șeful Departamentului pentru Luptă Anti-fraudă (DLAF) numit în funcție de Viorica Dăncilă în ultima zi a mandatului său. Tentaculele caracatiței familiei Dințoi sunt nenumărate și conectate la butoanele cheie ale sistemului și acționează din umbră în funcție de comenzile și interesele de moment ale acestui personaj.

Primul și cel mai important pion aflat în mâna lui Roberto Dințoi este chiar Directorul Direcției de IT a Ministerului, Dragoș Cristian Vlad, care coordonează și gestionează sistemul MySMIS, aplicație electronică dezvoltată în ultimii ani de către minister și cu mari eforturi din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale de a o menține operațională. În ciuda tuturor aparențelor de securitate și stabilitate ale aplicației, aceasta este complet accesibilă pentru membrii departamentului de IT în ceea ce privește informațiile referitoare la proiecte, beneficiari, rambursări, iar acest lucru convine de minune grupării organizate în jurul lui Robert Dințoi, acesta având prin intermediul lui Dragoș Vlad acces la informații extrem de sensibile și în același timp foarte valoroase.

Relația lui Roberto Dințoi s-a consolidat pe vremea Rovanei Plumb, când Dragoș Vlad a fost sprijinit și din Director adjunct, a devenit Director plin pe poziția actuală, iar de atunci cei doi s-au apropiat atât de mult încât soția șefului de la IT, Ioana Vlad, a fost încadrată  chiar la Departamentului pentru Luptă Anti-fraudă (DLAF) unde lucrează direct cu Bogdan Ionuț Dințoi.

În principala instituție care gestionează fondurile europene destinate României nu există implementat niciun sistem de management al calității sau sistem de management al securității informației, nici măcar banalul sistem electronic centralizat pentru managementul documentelor. Astfel că haosul este la el acasă, iar orice inițiativă de a aduce normalitatea în acest sens este obstrucționată sistematic de ani buni, la ordinele lui Roberto Dințoi de către Dragoș Vlad și locotenenții săi din departamentul IT, Răzvan Alexandru, Marius Ștefan și Cătălin Radu.

Aceștia sunt pe cale să rateze noi și noi finanțări europene alocate ministerului în scopul implementării de proceduri care să eficientizeze activitatea. Vorbim de finanțări contractate deja de către Minister în calitate de beneficiar al Programului de Asistență Tehnică și întârziate intenționat, tocmai pentru a menține dezordinea și pentru a putea avea acces la orice tip de informație, proiecte, baze de date, e-mail-uri, fără ca cineva să auditeze toate aceste accesări și fără să existe o procedură în baza căreia privilegiile și drepturile de acces să fie respectate și controlate.

Când deciziile factorilor politici vremelnic așezați în scaunele confortabile de la etajul 5 al clădirii de sticlă de la Fântâna Miorița scapă de sub controlul departamentului IT, acestea se blochează în celelalte tentacule ale lui Roberto Dințoi, bine înfipte în carnea instituției, cum ar fi Direcția Generală Economică, unde Director general, este prietena acestuia Mariana Cristea, care a ocupat în guvernarea PSD chiar funcția de Secretar General al Ministerului, sau Direcția Cooperare Europeana si Internațională unde Director este un alt om de casă al familiei Dințoi – Ivona Batali, ambele personaje fiind titularizate pe post tot pe vremea Rovanei Plumb.

Despre prietenia dintre Roberto Dințoi și Cristi Saragea – Directorul departamentului Achiziții din cadrul Ministerului, precum și soția acestuia Mihaela Saragea – Șefa Autorității de Management a Programului Operațional Asistență Tehnică vom reveni pe larg într-un articol viitor.

Sub influența acestui personaj se află și alte persoane cu diverse funcții în minister sau în ecosistemul fondurilor europene, precum Mircea Valentin Cârlan – Detașat de la AM POCU ca Secretar general al Agenției pentru Digitalizarea României, Ciprian Constantin Ghioc – Director Direcția Generală Programe Europene Competitivitate  sau chiar soția acestuia, Laura Dințoi – Director Departamentul Nereguli al Programului Operațional Capital Uman.

Citește și Mama Rovanei Plumb, fostă Petre, a lucrat în Securitate la Contrainformații militare

Un personaj extrem de interesant și foarte apropiat lui Roberto Dințoi este și Ana-Maria Bușoniu care a fost promovată în guvernarea PSD, tot de către acesta prin intermediul conexiunilor sale, ca secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene și ulterior mutată strategic ca Director al Programului Operațional Competitivitate, și care în prezent este rămasă fără funcție și își caută sprijin în nume propriu în zona Cotroceni pentru reintrarea în sistem pe o poziție de forță, pentru a se alinia intereselor de grup.

Roberto Marian Dințoi a lucrat ca ziarist la publicația „Viața Vâlcii” până în 2012 când Rovana Plumb l-a pus redactor șef la publicația „Vocea Dâmboviței”, pe care o patrona. În aceeași perioadă soția lui Roberto Dințoi, Laura Geanina Dințoi, a fost numită la conducerea Oficiului pentru Protecția Cosumatorilor Vâlcea.

Ulterior, în 2017, scribul de casă al familiei Plumb a fost promovat în Consiliul de Administrație al companiei Tarom iar soția sa a fost unsă șef de serviciu la Ministerul Dezvoltării, apoi a trecut la Ministerul Fondurilor Europene, instituție condusă de Rovana Plumb.

Publicația locală „Ziarul de Vâlcea” a scris că Roberto Dințoi s-a înșurubat și la ferma avicolă a familiei Plumb. În luna decembrie 2015, în acţionariatul Fermei Davicarm din Bucureşti, societate care produce şi distribuie produse în supermarketuri ca Auchan, Metro şi MegaImage, conform site-ului propriu, apărea Andrei Plumb, fiul cel mare al Rovanei Plumb, şi soţia acestuia, Anişoara Plumb.

Ferma Davicarm este acționar și în alte două firme: Davicarm Grup Dâmbovița și Davicarm Grup Oltenia. La aceasta din urmă, Ferma Davicarm deținea jumătate din acțiuni, iar Roberto Dințoi, restul de 50%.

Ziarul de Vâlcea despre Dințoi

Despre Robert Dintoi, s-au facut in anii trecuti o multime de dezvaluiri. Este un personaj controversat care a lucrat la publicatia „Viata Valcii” pana prin 2012, perioada cand s-a comportat mai degraba ca un agent de PR al Rovanei Plumb decat ca un jurnalist. Chestiunea e ca Dintoi, pe nume de scena “Roberto”, a secondat-o pe Rovana Plumb nu numai in afacerile de familie, ci si la Mediu, sau la Transporturi – propulsat si la TAROM -, unde s-a lipit de clanul condus de Elena Petrascu, secretar general al ministerului. Mai nou, dupa ce Rovana Plumb a mers in Parlamentul European, individul s-a lipit de Ministerul Fondurilor Europene, unde ocupa functia de consilier, iar sotia sa Laura Dintoi este pe cai foarte mari – director general adjunct in cadrul aceluiasi minister. Asadar, omul de casa al familiei Plumb, fostul ziarist valcean, se descurca in toate regimurile politice.
Presa centrala scria in anul 2019: Dar pana la mendrele Elenei Petrascu, mai cunoscuta ca “Nuti Faliment” – cea care conduce de fapt MT prin delegarea de raspundere si competente a Rovanei Plumb mai sunt altele de amintit. Cum la fel de bine pentru a se intelege intreaga increngatura de care avem parte sub pulpana Rovanei Plumb, multe sunt interesele pe care le au in joc si Catalin Lascut de la Millenium, alaturi de Robert Dintoi si Elena Petrascu. dar pana atunci, sa vedem care a fost ascensiunea lui Robert Dintoi, care a devenit din umil jurnalist valcean mana dreapta a Rovanei Plumb. Si nu numai!
Sa le luam pe rand. Suportul mediatic a ajutat-o pe Rovana Plumb – actualmente una din cele mai bune prietene a premierului Viorica Dancila – sa ajunga astfel deputat PSD. In 2012, Dintoi a fost demis de la conducerea ziarului „Viata Valcii”, dar a fost recuperat de Rovana Plumb la Dambovita, noul sau refugiu politic. Cu ocazia campaniei electorale în care Rovana Plumb a candidat la alegerile parlamentare, Robert Dințoi a devenit redactorul șef al publicației „Vocea Dâmboviței”, patronată de ministrul Mediului de la acea vreme. În timpul luptei politice pentru fotoliile de deputați și de senatori, ziaristul a dus și el lupta sa, una jurnalistică, pentru a atrage, din nou, electoratul de partea protectoarei sale.

Dintoi nu s-a desprins total de Valcea, mentinandu-se in peisajul publicistic local prin firma SC First Media SRL.

Mai nou, pe aceasta filiera, primim informatii, sunt atacati la modul mizerabil oameni de afaceri locali si politicieni valceni (vezi atacul de pe site-ul Romania TV). Sa fie vorba despre un santaj ordinar?! Intrebam nu dam cu parul!

Dintoi de la TAROM la Ministerul Fondurilor Europene
În ciuda zvonurilor apărute atunci, conform cărora ziarul este doar unul de campanie, ministrul Mediului a dorit ca publicația să continue să existe, patronul politicii editoriale fiind, în continuare, Robert Dințoi, un ziarist considerat – atât de colegii de breaslă, cât și de personaje politice locale – unul controversat. Increngatura dintre presa si politica nu se opreste la Robert Dintoi, ci ajunge chiar si in familia acestuia. Astfel, polițistul Bogdan Dințoi, fratele lui Robert Dințoi, a fost transferat, in acea perioada, la ordinul ministrului Plumb, ca șef al corpului de control la Ministeru Mediului!! Nici sotia lui Robert Dintoi nu a ramas fara rasplata pentru PR-ul de presa pus la dispozitia Rovanei Plumb de catre sotul ei. Laura Geanina Dințoi a fost numită la conducerea Oficiului pentru Protecția Consumatorului Vâlcea consfintind astfel profitabila alianta dintre presa si politica, via Rovana Plumb. De aici, sotia lui Dintoi a fost promovata pe leafa buna si alte premieri salariale ca sefa de birou la Ministerul Dezvoltarii si Fondurilor Europene. Din declaratiile de avere de AICI si AICI apar si functiile si lefurile castigate de Robert Dintoi.
Problema este ca Dintoi, din companion al Rovanei Plumb, un fel de “pupil” al acesteia, a fost propulasat la TAROM, in consiliul de administratie. Manevra a inceput pe timpul cand Eugen Davidoiu se afla la conducerea companiei. Acesta si-a luat initial mai multi consilieri, intre care si Robert Dintoi, penumele din cartea de identitate: Marius Roberto Dintoi. Ei bine, este de notorietate ca Davidoiu l-a luat pe Roberto la Cancun, in 2017, la conferinta IATA. Si nu oricum, ambii au fost cu nevestele, intr-un soi de vacanta si din informatiile martorilor nu prea au trecut prin sala de conferinte, desi excursia exotica a costat o mica avere, peste 10.000 de euro, bani decontati de TAROM.
Tot aici, Davidoiu, secondat de marele consilier Roberto, au fost protagonistii unui moment penibil: In dimineata zilei de 4 iunie 2017, era stabilit, conform programul IATA, ca Eugen Davidoiu sa se intalneasca pe terasa hotelului unde era cazat cu directorul executiv al IATA, Alexandre de Juniac. La ora stabilita, directorul IATA insotit de un colaborator al sau au ajuns la locul intalnirii, dar Davidoiu nu era prezent. Intr-un tarziu, Davidoiu, impreuna cu Dintoi si sotiiile si copiii imbracati in tinuta de plaja, a ajuns in holul hotelului, fara sa aiba habar de intalnirea cu seful IATA. Acesta din urma i-a abordat, dar de penibilul situatiei au stabilit sa aiba o discutie in ziua urmatoare, intalnire la care, insa, Davidoiu nu s-a prezentat, preferand plaja si compania lui Dintoi.
Roberto Dintoi s-a insurubat din ce in ce mai tare in vecinatatea Rovanei Plumb, ajungand sa intre in anturajul fiului acestuia. Mai mult, acesta contribuie din plin la firma avicola al familiei Plumb, la care ajunge si actionar, grupul de firme fiind deţinut în acte de rude prin alianţă şi de Robert Dinţoi. Asa ca mai intai consilierul s-a specializat si in mici, parizer, salam, cârnații și orice fel de produse din carne de pui. Acestea au fost vândute sub marca Ferma Davicarm sunt realizate de familia fostului ministru al Mediului și al Muncii, Rovana Plumb (PSD).

Sageata Dintoi in firmele familiei Plumb
În luna decembrie 2015, în acţionariatul Fermei Davicarm din Bucureşti, societate care produce şi distribuie produse în supermarketuri ca Auchan, Metro şi MegaImage, conform site-ului propriu, apărea Andrei Plumb (născut în 1984), fiul cel mare al Rovanei Plumb, şi soţia acestuia, Anişoara Plumb. Fiecare avea la acea ora câte 25% din SRL. Metoda prin care cei doi devin acționari este majorarea de capital în numerar. Asta înseamnă, conform opiniei oferite de un economist, că fiul Rovanei Plumb ar fi trebuit să aducă în societate un aport de aproape 1,5 milioane de lei, atât cât era minumul rulajului Davicarm la sfârșitul anului 2014. Andrei Plumb anunțase tot atunci că intenționa să candideze la funcția de primar al municipiului Târgoviște.
Metoda prin care familia Plumb, prin “sageata” Dintoi a pus mana pe afacerea cu carnurile seamana destul de mult cu algoritmul prin care familia lui Liviu Dragnea rostogoleste afacerile Teldrum cu firma Salcia, sau alte companii. Astfel, o SRL din București, denumit Anna-Cris, specializata în comerțul cu amănuntul, își schimba denumirea în Ferma Davicarm și apoi este integrat în Davicarm Group, din care mai face parte Davicarm Group Oltenia şi Davicarm Group Dâmboviţa.
Cei care au înființat Anna-Cris sunt Ștefan și Natalia Duță, iar firma a fost o mică SRL, fără activitate, sau cu o cifră de afaceri anuală de până în 7.000 de lei. Natalia şi Ştefan Duţă sunt cuscrii Rovanei Plumb. Andrei Plumb, este căsătorit cu Anișoara, fiica soților Duță. În 2011, după schimbarea denumirii în Ferma Davicarm, urmează avântul până la o cifră de aproape 900.000 de euro. În 2014, cifra de afaceri coborâse la 1,5 milioane de lei (300.000 de euro). În acte, aceasta societate continua să nu aibă nicio legătură cu familia Rovanei Plumb. Cuscrii Natala şi Ştefan Duţă erau unicii acţionari. Asta până în decembrie când intra în societate ca acționari fiul și nora fostului ministru de la Mediu sau Muncă. Metoda prin care cei doi devin acționari este majorarea de capital.
Chiar înainte de a intra oficial în firma, Ferma Davicarm a fost utilizată ca și cum ar fi de fapt a familiei Plumb și nu a familiei Duță, cuscrii Rovanei Plumb.
Printr-un credit realizat de Andrei Plumb la Romexterra Leasing, acesta garantează împrumutul tocmai cu Ferma Davicarm. În a doua parte a anului trecut, Romexterra cere executarea firmei deţinute în acte de soţii Duţă în contul leasingului lui Andrei Plumb. Tot în 2011, Ferma Davicarm își muta sediul într-un apartament de pe Calea Vitan nr. 106. În aceeaşi locuinţă, care nu a figurat niciodată, din 2004, în declarațiile de avere a Rovanei Plumb, familia ministrului a înființat mai multe firme. Este vorba de Prime Time Construct (cu acţionari, de-a lungul timpului pe Dan Plumb – soțul Rovanei Plumb şi Andrei Plumb – fiul) și WRP Smart Invest (Răzvan Dan Plumb acţionar, al doilea fiu, mezinul liderului PSD) .
Ferma Davicarm este acționar și în alte două firme: Davicarm Grup Dâmbovița și Davicarm Grup Oltenia. La aceasta din urmă, Ferma Davicarm deține jumătate din acțiuni, iar Robert Dințoi, restul de 50%.

Fratele Bogdan Dintoi, impus de Plumbi, mare sef la DLAF

Cum spuneam, lucru extrem de grav, acesta este fratele lui Roberto, fostul politist Ionuţ Bogdan Dinţoi, cel care a fost în 2013, pe mandatul Rovanei Plumb la Mediu, şeful Corpului de Control al ministrului. Apoi, din 2014, a mers cu liderul PSD la ministerul Muncii, unde a fost consilier cu responsabilitatea coordonării direcţiei fondurilor europene. De aici, in noiembrie 2019, in ultima zi de mandat – premierul Viorica Dancila l-a propulsat pe Bogdan Dintoi, sef al Direcţiei de Luptă Antifraudă. Dăncilă l-a numit şef al DLAF, cu rang de secretar de stat, pe Bogdan Ionuţ Dinţoi. Acesta l-a inlocuit pe Andrei Atila Luca Chendi, care ocupa funcţia din 10 octombrie 2018.

lupul-paznic-la-stana-robert-dintoi-e-propulsat-de-rovana-plumb-prin-viorica-dancila-ca-sef-al-dlaf-extensia-olaf-in-romania-1

Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF este instituția de contact a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene și Serviciul de Coordonare Antifraudă (AFCOS) în România. DLAF asigură, sprijină și coordonează îndeplinirea obligațiilor ce revin României privind protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, în conformitate cu prevederile art.325 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

content-image

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

2 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

3 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea

4 VIDEO Gabriel Păun (Agent Green): Blana ursului e la un tăbăcar din Târgu Secuiesc. E vorba de Arthur, nu ști…

5 Documente / Doar 5 din 33 de candidați au promovat concursul pentru șefia Caselor Județene de Asigurări de Sănăt…