Care ar putea fi raționamentul lui Putin în ceea ce privește armele nucleare

Care ar putea fi raționamentul lui Putin în ceea ce privește armele nucleare

Nu este exclus ca Moscova să recurgă la atacuri nucleare atunci când va simți că nu mai are nicio cale deschisă spre victorie, apreciază Keir Giles, expert britanic în probleme de securitate ale Rusiei.

Putin a avertizat Occidentul că poate riposta cu arme nucleare FOTO SHUTTERSTOCKȚ

Giles a afirmat că, deși probabilitatea ca Moscova să folosească arme nucleare e mică, totuși nu este „zero”, explicând circumstanțele în care Vladimir Putin ar putea lua o astfel de decizie, relatează The Sun.

„Un atac nuclear ar putea fi ordonat în cazul în care nu mai există nicio posibilitate de a revendica victoria convențională, iar un atac deosebit de distructiv asupra Ucrainei este perceput drept singurul mijloc de a evita admiterea unei înfrângeri clare.

Unul sau mai multe atacuri nucleare ar putea face parte dintr-un răspuns de tip «pământ pârjolit», menit pur și simplu să provoace suferință și distrugere în Ucraina, în semn de recunoaștere a eșecului Rusiei de a o cuceri. Raționamentul fiind că, dacă Rusia nu poate avea Ucraina, nimeni nu poate.

Acest lucru ar oglindi, la o scară mult mai mare, comportamentul soldaților și al unităților individuale rusești atunci când li se prezintă realitatea vieții în Ucraina, unde, în loc să aspire ei înșiși la ea, caută să o distrugă.”

Un posibil raționament al lui Putin privind armele nucleare

Giles notează că comentariile lui Putin despre războiul nuclear au „aspecte tulburătoare ale cultului morții din Rusia și ideea că o «apocalipsă purificatoare» este ceva ce trebuie îmbrățișat".

Giles susține că convingerea liderilor occidentali că Putin este rațional și nu are nevoie să folosească arme nucleare este aceeași gândire greșită pe care au avut-o înainte de invazia Ucrainei.

„Puterile occidentale se străduiau să liniștească Moscova bazându-se doar pe amenințarea invaziei", a subliniat Giles, autorul cărții „Russia's War on Everybody: And What it Means for You”.

Dar Putin intenționa să invadeze oricum, indiferent dacă acest lucru era văzut în afara Kremlinului ca un pas rațional sau nu.

Pe scurt, argumentul potrivit căruia Rusia nu ar folosi arme nucleare pentru că, în mod evident, nu ar fi în interesul Rusiei să facă acest lucru cade raportat la exemplul invaziei Ucrainei.

În special, trebuie să se precizeze în termeni lipsiți de ambiguitate că orice utilizare a armelor nucleare , fie că este tactică sau nu, în Ucraina sau în afara ei, ar atrage consecințe ce ar fi devastatoare nu doar pentru Rusia, ci și pentru Putin personal.

Având în vedere tendința de înțeles a lui Putin de a ignora cuvintele occidentale și de a se lăsa ghidat în schimb de acțiunile occidentale, mesajele trebuie să fie întărite de indicatori vizibili ai pregătirii de a le duce la îndeplinire”, a argumentat expertul britanic.

Putin va staționa arme nucleare tactice în Belarus

Potrivit lui Putin, decizia de a staționa arme nucleare tactice în Belarus a fost motivată de dorința Londrei de a trimite muniție cu uraniu sărăcit Ucrainei. „Rusia are cu ce să răspundă. Noi avem, fără a exagera, sute de mii de obuze de acest tip. Nu le utilizăm deocamdată“, a mai declarat liderul de la Kremlin.

Recent, Putin a dispus ca rachetele Iskander cu capacitate nucleară să fie desfășurate în Belarus, de unde poate lovi atât Kievul, cât și capitalele unor țări din NATO, Varșovia și Vilnius.

Bombardierele nucleare, inclusiv Tu-95 Bear și Tu-160, sunt filmate în mod regulat efectuând exerciții, în timp ce Rusia se laudă frecvent cu puterea rachetei sale nucleare Satan-2.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...