Care este adevăratul motiv al prelungirii plafonării tarifelor RCA

Care este adevăratul motiv al prelungirii plafonării tarifelor RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să propună Guvernului prelungirea plafonării prețurilor RCA până la 10 ianuarie 2024, motivul invocat fiind acela că se așteaptă expirarea tuturor polițelor RCA ale Euroins, asigurător în faliment.

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungita

Plafonarea ar expira în luna octombrie, iar solicitarea ASF prevede prelungirea cu încă trei luni.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să prelungească cu încă 3 luni, până pe 10 ianuarie 2024 și plafonarea prețurilor RCA, dar măsura se va lua de Guvern prin Hotărâre și e nevoie și de avizul Consiliului Concurenței, pentru că prelungirea se face pe legea concurenței. Nu există însă un document oficial”, a declarat pentru hotnews.ro o sursă guvernamentală.

Surse din piața de asigurări au declarat pentru „Adevărul” că, în realitate, această prelungire a plafonării tarifelor RCA este propusă din cu totul alte motive. „Asigurătorii și-au anunțat deja intenția de a majora tarifele RCA cu peste 25-30% și asta s-ar întâmpla fix în prag de numirea de către Parlament a viitorului consiliu de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Mai exact, în octombrie ar expira plafonarea prețului RCA, perioadă în care ar trebui avea loc noile numiri la ASF. Această prelungire a înghețării prețului RCA este luată strict pentru ca 9 persoane din consiliul ASF să nu «deconteze» și această explozie a prețului RCA, în speranța că vor fi votați de Parlament pentru un nou mandat. Repet, nu are nicio legătura cu problemele pieței de asigurări, ci este doar un instrument că 9 persoane din consiliul ASF să își păstreze încă 4 ani funcțiile. Problema adevărată este că nu au fost luate niciun fel de măsuri pentru echilibrarea prețului RCA, iar proverbul «timpul rezolvă lucrurile» nu se aplică în asigurări. Mai mult proiectul implicării CEC pe piața de asigurări bate pasul pe loc cu toate că era o măsura bună pentru echilibrarea prețului RCA fiind un jucător din afară «cartelului RCA». Șoferii vor plăti din greu incompetența ASF și a Ministerului de Finanțe, instituții care sunt direct răspunzătoare pentru eșuarea acestui proiect”, au precizat sursele citate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?