Care este cea mai bună legumă. Experții au descoperit că aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate

Care este cea mai bună legumă. Experții au descoperit că aduce cele mai multe beneficii pentru sănătate

Experții în agricultură și nutriție au identificat recent cea mai sănătoasă legumă pentru consumul uman. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a punctat concentrația de vitamine și minerale esențiale ale legumelor studiate.

Legumele sunt pline de nutrienți FOTO Shutterstock

Legumele pe care le cunoaștem deja că sunt pline de nutrienți – spanacul, sfecla roșie etc – au scoruri care se situează în jurul valorii de 80 din 100. Dar singura legumă care a obținut un scor perfect de 100 este cresonul.

Această verdeață numită și creson de apă face parte din familia Brassicaceae și crește în de apă, cum ar fi râurile și iazurile. Este strâns înrudită cu varza, varza kale, ridichile și muștarul. Denumirea sa științifică, Nasturtium officinale, de aceea se mai numește și năsturaș, brâncuță sau măcriș.

Cresonul de apă are o aromă înțepătoare, piperată - aproape ca și cum ai încrucișa rucola cu hreanul. Specialiștii menționează că a fost un ingredient de bază în civilizațiile antice grecești, persane și romane. Leguma cu gust piperată a fost chiar și în meniul primei zile de Ziua Recunoștinței.

Cresonul este cea mai bună legumă FOTO Shutterstock

Cresonul este cea mai bună legumă FOTO Shutterstock

Considerată buruiană în unele zone

Din cauza abundenței sale în mediile umede și temperate, unele regiuni consideră cresonul de apă ca fiind o buruiană. Dar este, de asemenea, o sursă de hrană fiabilă și bogată în nutrienți. BBC relatează că vânzătorii ambulanți îl vindeau ca o gustare în Londra epocii victoriene și îl numeau „pâinea săracului”. Este consumată în scopuri medicinale în Europa și Asia de mii de ani, potrivit Prevention .

Și, în mod clar, aveau dreptate. „Cresonul de apă are o mulțime de beneficii pentru sănătate”, spune Dr. Amy Lee, șefa departamentului de nutriție de la Nucific. „Este bogat în vitamina A și potasiu, mai mult decât salata obișnuită”. Și, culmea, cresonul de apă conține mai multă vitamina C decât o portocală - ceea ce explică de ce căpitanul James Cook a considerat leguma ca fiind un leac împotriva scorbutului în timp ce făcea înconjurul Pământului.

Singurul dezavantaj? Poate fi dificil de găsit. „Nu este super comună. Poate fi găsită doar în piețele de specialitate și în locuri precum Whole Foods”, spune dr. Lee. Dar dacă reușiți să găsiți niște creson, există o mulțime de modalități de a-l folosi în alimentație.

Cum poți să gătești cresonul de apă

Germenii mai tineri au o aromă mai blândă și tulpini moi și goale. Acest lucru îi face ideali pentru preparatele crude, cum ar fi adăugarea în salate sau adăugat în mâncare precum pătrunjelul. Cresonul matur capătă o aromă mult mai intensă și mai piperată. Tulpinile devin, de asemenea, mai dure și mai fibroase, așa că trebuie gătite pentru a fi mai gustoase.

Dr. Lee spune că a crescut mâncând mult creson de apă în frigărui sau ciorbe savuroase. La fel ca în cazul oricărei legume, Dr. Lee spune că este important să nu le fierbeți prea mult. „Cu cât gătești mai mult timp legumele, cu atât mai multe vitamine se distrug”, spune ea. „Se strecoară în lichidul de gătit și rămâi cu legumele și nimic altceva.”

Asta nu înseamnă însă că cel mai bun mod de a le mânca este crud. În special pentru cresonul matur, descompunerea unor tulpini fibroase prin gătire ajută să facă mai multe substanțe nutritive biodisponibile. „Există doar un anumit timp pentru a descompune și metaboliza alimentele înainte ca acestea să treacă prin sistemul digestiv. Este un act de echilibrare”, spune dr. Lee.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?