Care este cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbușire - dezvăluirea experților

Care este cel mai sigur loc din avion, în caz de prăbușire - dezvăluirea experților

Expertul în aviație Doug Drury a explicat, într-o analiză pentru CNN, care este cel mai sigur loc pentru un pasager în avion în caz de prăbușire.

Locuri în avion FOTO Pixabey

Cel mai sigur loc pentru un pasager, în avion, în caz de prăbușire, este pe ultimul rând de scaune, pe locul din mijloc, dacă există trei scaune unul lângă altul, spune Doug Drury, profesor de aviație la Universitatea din Queensland.

Expertul citează un studiu comandat de revista TIME care a adunat date despre prăbușirile avioanelor pe durata a 35 de ani.

Potrivit acestuia, pasagerii aflați pe scaunul din mijloc, pe rândul din spate, au avut o rată a mortalității de 28%, față de 44% în cazul pasagerilor aflaţi pe scaunele de la mijlocul aeronavelor.

Cum se explică acest lucru? Un loc situat lângă ușă oferă pasagerilor o șansă mai bună de supraviețuire, deoarece aceştia pot ieși din avion mai repede, odată ce aeronava a ajuns la sol. Însă ușa de la mijlocul avionului este situată lângă aripi, unde se produc deseori incendii, din cauza motoarelor şi a combustibilului. În schimb, ușa din spatele avionului are mai puține șanse de a fi blocată.

Doug Drury adaugă că, în caz de prăbușire, un pasager are mai multe șanse de supraviețuire dacă stă într-un scaun situat la mijloc pur și simplu pentru că șocurile sunt absorbite de corpurile celorlalți pasageri aflați fie lângă geam, fie lângă culoar.

"În acelaşi timp, dacă eşti în faţa avionului, înseamnă că vei resimţi impactul înaintea celor aflaţi mai în spate", spune expertul.

Doug Drury aminteşte, însă, că avionul rămâne cel mai sigur mijloc de transport . În 2019, de exemplu, cele aproape 70 de milioane de zboruri efectuate la nivel global s-au soldat cu numai 287 de decese.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro