Care sunt semnele care indică locul și momentul contraofensivei Ucrainei

Care sunt semnele care indică locul și momentul contraofensivei Ucrainei

Războiul Rusiei în Ucraina intră în cea de-a 15-a lună, liniile frontului sunt în mare măsură statice și se tot pun întrebări despre când își vor lasa forțele Kievului contraofensiva .

Foto Profimedia

Când, exact, s-ar putea întâmpla acest lucru a stârnit deja confuzie în rândurile militare ale Rusiei, mai ales că Ucraina realizează mici câștiguri teritoriale în regiunea de est a țării. Dar experții militari spun că semnalul suprem că o ofensivă la scară largă este în desfășurare va fi atunci când forțele Kievului vor integra blindatele grele furnizate de SUA și aliații săi NATO într-o împingere de primă linie.

„Controofensiva ucraineană, cred, va începe cu o explozie, la propriu și la figurat”, a declarat Mark Cancian, colonel american în retragere , pentru Insider.

Pentru a ajuta Ucraina să se pregătească pentru atacul său, susținătorii săi occidentali - precum SUA și membrii NATO - au trimis arme grele. Acestea includ tancuri moderne, transportoare blindate de trupe, vehicule de luptă de infanterie și alte sisteme pentru a ajuta la consolidarea arsenalulului Kievului, cum ar fi apărarea antiaeriană și artileria. Se așteaptă că vehiculele blindate în special să ajute Ucraina să lovească puternic și să exploateze rapid câștigurile prin șoc, putere de foc și mobilitate.

Deși detaliile operaționale ale ofensivei rămân un secret bine păzit de oficialii ucraineni, aceștia au vorbit uneori public despre ambițiile Ucrainei și au dat indicii că armata este pregătită. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat la sfârșitul lunii aprilie că Kievul este gata să folosească armele occidentale pentru a lovi Rusia cu „un pumn de fier”.

„Semnul adevărat”, blindatele occidentale

Pe fondul speculațiilor cu privire la momentul în care va începe contraofensiva Ucrainei , recentele câștiguri teritoriale ale trupelor de la Kiev provoacă deja confuzie în rândurile ruse.

Forțele ucrainene au semnalat săptămâna trecută că au făcut progrese și au efectuat „contraatacuri eficiente” în zonele din prima linie, inclusiv în jurul Bahmut, unde mercenarii Grupului Wagner au jucat un rol cheie în campania Rusiei.

Evgheni Prigojin, liderul Wagner, a susținut mai târziu că avansurile Ucrainei indică faptul că contraofensiva este „în plină desfășurare” și l-a acuzat pe Zelenski că a mințit când a spus că țara are nevoie de mai mult timp.

Oficialii militari ai Kievului au spus însă că progresele au fost doar o „luptă de poziție” și nu au însemnat începutul unei ofensive mai ample. Iar ministerul rus al apărării, care promovează în mod regulat dezinformarea cu privire la război, a negat informațiile conform cărora Ucraina ar fi realizat progrese în prima linie.

Și experții militari au declarat pentru Insider că câștigurile Kievului în jurul Bahmut nu reprezintă începutul contraofensivei, care de fapt va începe odată cu eventuala integrare a tancurilor și vehiculelor blindate occidentale.

„Adevăratul semn al ofensivei ucrainene va fi angajamentul blindatelor occidentale”, a declarat Andrew Metrick, de la Centrul pentru o nouă securitate americană din Washington.

Metrick a spus că, atunci când vedem cantitatea uriașă de arme și blindate grele trimise Ucrainei de către partenerii occidentali, de la vehicule de luptă pentru infanteriei și vehicule blindate de luptă și de recunoaștere până la transportoare de personal și tancuri , într-un loc, „ acesta ar fi probabil cel mai mare prevestitor al contraofensivei. ”

Nu este clar cât de mult din această armură occidentală este deja în arsenalul Ucrainei, deoarece unele antrenamente continuă și unele sisteme sunt încă în faza de livrare, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la sfârșitul lunii aprilie că peste 98% dintre vehiculele de luptă promise au avut au fost livrate la Kiev, inclusiv peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și „cantități mari de muniție”.

Dar, după cum a spus Cancian, un consilier principal al programului de securitate internațională la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington, aceste brigăzi blindate, care au fost antrenate și echipate de țările NATO, vor oferi Ucrainei capacitatea de a-și începe contraofensiva cu o „bubuitură”.

Este puțin probabil ca Ucraina să drămuiască aceste forțe în luptă. În schimb, este mai probabil să le „dezlănțuie” pe toate odată după un bombardament preliminar masiv, a spus Cancian. Trupele de infanterie ar putea apoi ataca liniile defensive rusești cu forțe de tancuri pentru a străpuge și a obține câștiguri mai profunde. „Când se va întâmpla, cred că va fi foarte evident”, a spus el.

Ucraina nu își va dezvălui ofensiva imediat

Cronologia exactă pentru momentul în care va începe contraofensiva rămâne încă un mister, dar, în ciuda faptului că are nevoie de mai multe echipamente militare și hardware, Zelenski a recunoscut că brigăzile de luptă – unele antrenate de NATO – sunt pregătite.

„Putem merge înainte și, cred, vom avem succes” cu echipamentul pe care Ucraina îl are deja, a spus Zelenski. "Dar am pierde o mulțime de oameni. Cred că este inacceptabil. Așa că trebuie să așteptăm. Mai avem nevoie de puțin timp."

Când contraofensiva Ucrainei va începe în sfârșit, ar putea dura ceva timp până când Kievul va dezvălui publicului orice detalii specifice.

Cancian a spus că Ucraina va aștepta probabil câteva zile înainte de a face declarații publice despre contraofensivă, astfel încât să nu dea nimic rușilor și să poată lăsa cât mai mult Moscova în ceață să ghicească despre momentul și locația până când va deveni evident ce se întâmplă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…