Caricaturi/islam: O tânără a fost arestată la Rotterdam pentru ameninţări pe social media la adresa unui profesor

Caricaturi/islam: O tânără a fost arestată la Rotterdam pentru ameninţări pe social media la adresa unui profesor

Poliţia olandeză a arestat o tânără de 18 ani la Rotterdam sub bănuiala de incitare la ameninţări, după ce un profesor de liceu a fost nevoit să se ascundă în urma unei discuţii referitoare la cazul profesorului francez Samuel Paty, asasinat luna trecută în apropiere de Paris, transmite Reuters.

Deocamdată nu este clar dacă tânăra, despre care poliţia afirmă că a postat mesaje de ameninţare pe social media, era sau nu elevă la liceul Emmauscollege din Rotterdam.

Şcolilor din Ţările de Jos, Franţa şi Germania li s-a cerut să ţină un minut de reculegere în memoria profesorului Samuel Paty, decapitat luna trecută de un bărbat de origine cecenă în apropiere de Paris după ce le arătase elevilor caricaturile cu profetul Mahomed republicate de săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo.

În timpul unei discuţii în sala de clasă la Emmauscollege, elevii au observat o caricatură satirică ce era agăţată pe perete de mai mulţi ani.

Caricatura, care a câştigat un premiu naţional în 2015, arată un om decapitat, îmbrăcat cu un tricou alb pe care scrie 'Charlie Hebdo', scoţând limba la un bărbat cu barbă, îmbrăcat în negru şi care ţine în mână o sabie plină de sânge.

O fotografie a acestei imagini a circulat pe social media şi după o zi profesorul respectiv a fost nevoit să se ascundă din cauza unor ameninţări grave primite.

După aflarea veştii despre incidentul de la Rotterdam, premierul olandez Mark Rutte a denunţat ceea ce a numit ameninţări ''absurde şi intolerabile'' la adresa libertăţii de exprimare.

''Trebuie să putem discuta în sălile de clasă despre subiecte precum libertatea de exprimare fără vreo presiune externă'', a declarat el vineri.

''Te poţi simţi rănit atunci când cineva are o opinie care contravine convingerilor tale religioase sau mentalităţii tale, dar acea persoană are dreptul de a-şi spune opinia în deplină libertate'', a subliniat şeful executivului olandez.

Joi, o şcoală din oraşul olandez Den Bosch a anunţat că unul dintre profesorii săi a trebuit să rămână acasă după un incident similar.

Incidentul de la Rotterdam a fost condamnat de parlamentarii olandezi şi a dat naştere unei dezbateri politice mai ample.

''Este deranjant că eforturile noastre de a promova libertatea de exprimare au condus la agitaţie şi chiar la ameninţări în şcoli la Rotterdam şi Den Bosch. Intimidarea profesorilor nu poate fi tolerată în niciun fel'', a afirmat ministrul educaţiei olandez Arie Slob într-o scrisoare adresată parlamentului.

De asemenea, cotidianul Le Monde a relatat recent că o şcoală din suburbiile Parisului a fost închisă după ce un profesor a primit ameninţări.

La 16 octombrie, profesorul Samuel Paty a fost decapitat în plină zi, în apropierea şcolii din suburbia pariziană Conflans-Saint-Honorine unde preda, de un tânăr de 18 ani de origine cecenă. Atacatorul, împuşcat mortal de poliţie, dorea să se răzbune pe profesor pentru că acesta le arătase elevilor săi în vârstă de 13 ani caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs referitor la libertatea de exprimare. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro