Carles Puigdemont după declararea independenței Cataloniei: 'În orele următoare trebuie să ne menținem țara în viață'

Carles Puigdemont după declararea independenței Cataloniei: 'În orele următoare trebuie să ne menținem țara în viață'

Premierul catalan, Carles Puigdemont, a îndemnat vineri la calm populația și instituțiile, după declarația de independență adoptată de parlamentul Cataloniei, relatează agențiile EFE și DPA.

'În orele următoare trebuie să ne menținem țara în viață. Trebuie să o facem într-un mod pașnic, civilizat și demn, așa cum am făcut și vom face mereu', a spus Puigdemont în prima sa declarație publică dată după ce parlamentul Cataloniei a adoptat o rezoluție ce declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un 'stat independent care ia forma unei republici'.

Adresându-se — pe scările din interiorul parlamentului catalan — celor circa 700 de primari susținători ai independenței și membrilor propriului guvern, Carles Puigdemont a lăudat parlamentarii care mai devreme au făcut 'un pas îndelung așteptat' și pentru care mulți catalani au luptat.

Șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a lansat și el un apel la calm, dar a asigurat că va "restaura legalitatea" în Catalonia, după ce Senatul de la Madrid l-a autorizat să suspende autonomia acestei provincii, în virtutea articolului 155 din Constituția Spaniei. El va conduce în cursul serii o reuniune a cabinetului său pentru a decide măsurile concrete ce se vor lua imediat în cadrul procesului de punere a Cataloniei sub tutelă, una dintre deciziile evocate fiind demiterea lui Puigdemont și a guvernului acestuia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...