Cârpa lui Dragnea de la CEDO este unul dintre avocații șpăgăresei! Tocmai a fost declarat incompatibil de ANI

Cârpa lui Dragnea de la CEDO este unul dintre avocații șpăgăresei! Tocmai a fost declarat incompatibil de ANI

Fostul agent guvernamental la CEDO, Viorel Mocanu, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI), potrivit unui comunicat al instituției. Acum, Mocanu este avocat al Sorinei Pintea, aflată în arest preventiv pentru luare de mită, relatează  G4Media.ro .

”Mocanu Viorel, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 16 aprilie – 15 iulie 2019, întrucât a exercitat simultan funcția de secretar de stat – Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul M.A.E. și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A.”, arată inspectorii de integritate.

Potrivit legii, funcția de membru al Guvernului este incompatibilă, printre altele cu funcția de membru al consiliilor de administrație ale regiilor autonome, companiilor și societăților naționale.

De asemenea, tot potrivit legii, persoana declarată incompatibilă, nu mai poate ocupa o funcție publică timp de 3 ani. Decizia ANI poate fi contestată însă în instanță de către Viorel Mocanu.

Agentul guvernamental al României la CEDO, Viorel Mocanu, a fost eliberat din funcție la cerere de premierul Viorica Dăncilă, pe 29 august 2019. Mocanu a trimis la CEDO o pledoarie în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat de acesta statului român.
G4Media.ro a dezvălui încă din 2 august anul trecut că Mocanu a demisionat după ce DNA a demarat o anchetă împotriva sa pe motiv că, în loc să pledeze în favoarea statului român, i-a ținut partea lui Liviu Dragnea.

Context. DNA a deschis dosar penal după ce presa a arătat că agentul României la CEDO, Viorel Mocanu, face apărări în defavoarea statului român și în favoarea lui Liviu Dragnea în procesul intentat la Strasbourg de fostul lider PSD. Dragnea a solicitat CEDO să constate că i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil în dosarul Referendumul, în care a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Jurnaliștii de la Hotnews au studiat dosarul de la CEDO și au constatat că agentul României a formulat argumente în defavoarea statul român și în favoarea fostului lider PSD. Aceasta după ce Catrinel Brumar, fostul agent CEDO, a fost schimbată cu Viorel Mocanu, un avocat care i-a reprezentat în instanţă pe Sorin Oprescu, Rovana Plumb, dar și pe Oana Zăvoranu și Florin Salam.

Potrivit Hotnews, avocatul lui Dragnea în procesul de la Strasbourg, irlandezul Bernard O’Connor, a folosit deja argumentele noului agent al României, Viorel Mocanu, drept o acceptare în fața CEDO a culpei statului român față de Dragnea, pe motiv că nu ar fi avut șansa la un proces corect.

Viorel Mocanu fusese numit în februarie 2019 în funcţia de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu rang de director general. La momentul numirii, Mocanu era consilier onorific al ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Acum, Mocanu este avocat al Sorinei Pintea, aflată în arest preventiv pentru luare de mită.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...