Carrie Lam, favorită a Beijingului, desemnată șefă a executivului din Hong Kong

Carrie Lam a fost desemnată duminică șefă a viitorului guvern de la Hong Kong, de către un comitet aservit în mare parte Chinei, într-un scrutin denunțat drept impostură de tabăra democrată, îngrijorată în ceea ce privește libertățile în această fostă colonie britanică, informează AFP.

Aceasta este prima desemnare de șef al executivului după "revolta umbrelelor" din 2014, care a scos zeci de mii de persoane în stradă pentru a cere, în van, un veritabil sufragiu universal pentru acest scrutin.

Teritoriul semiautonom al Hong Kong-ului se bucură teoretic, până în 2047, de libertăți necunoscute pe partea continentală a Chinei, în virtutea principiului "o țară, două sisteme", care a ghidat retrocedarea acestui teritoriu de către Marea Britanie, în 1997. Însă după 20 de ani, numeroși locuitori sunt de părere că Beijingul își sporește dominația într-o serie întreagă de domenii, cum sunt politica, mass-media și educația.

Șeful guvernului aflat la sfârșit de mandat, Leung Chun-ying, este un personaj detestat, denunțat ca fiind marioneta Beijingului. El va mai conduce guvernul din Hong Kong până în iulie.

Comitetul electoral este format din 1.194 de membri reprezentativi ai unor grupuri de interese — sport, imobiliare, agricultură, arte — în mare parte favorabili Chinei. Doar un sfert dintre ei provin din tabăra democrată.

Carrie Lam a câștigat scrutinul, potrivit unei numărători a mass-media, cu 700 de voturi, comparativ cu cele mai puțin de 400 acordate principalului său rival John Tsang, considerat tot din sistem, însă mai moderat.

Eșuarea mișcării din 2014, absența reformelor politice și ceea ce este considerat o ingerință crescândă din partea Beijingului au declanșat îndemnuri la autonomie în Hong Kong, chiar la independență, spre marea nemulțumire a Chinei.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Cattani de România lovește din nou! Dosar penal la DNA în cazul achiziției de măști medicale de la …

2 Mafie pe față! / Mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Iorgulescu Jr. a fost anulat pe motiv de viciu…

3 Milițianul Neluțu, care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota din Capitală, a fost externat pe ascuns…

4 Cei „12 apostoli” ai dezinformării despre coronavirus au ajuns și în România

5 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor