Cartierele din Londra în care sunt cei mai mulți români. Cum se explică „invazia“ de după 2011 în Anglia

Cartierele din Londra în care sunt cei mai mulți români. Cum se explică „invazia“ de după 2011 în Anglia

Conform ultimului recensământ realizat de Oficiului Național de Statistică (ONS) din Marea Britanie, româna este cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor după engleză și poloneză. Rromâna este a doua limbă vorbită, după engleză, în numeroase cartiere din Londra.

Panoramă la apus din Lodnra Foto Shutterstock

Un set de hărți realizate de Oficiul pentru Statistică Națională, folosind date de la recensământul din 2021, arată cartierele cu cei mai mulți români, relatează ziarulromanesc.net

A doua cea mai comună limbă principală după engleză în fiecare cartier:

  • Barking and Dagenham – română 4,78%
  • Barnet – persan sau farsi 2,25%
  • Bexley – română 0,95%
  • Brent – Gujarati 6,56%
  • Bromley – portugheză 0,59%
  • Camden – franceză 2,22%
  • Croydon – poloneză 1,67%
  • Ealing – Panjabi 4,88%
  • Enfield – turcă 5,91%
  • Greenwich – Nepaleza 2,11%
  • Hackney – turcă 3,21%
  • Hammersmith and Fulham – franceză 2,51%
  • Haringey – turcă 3,76%
  • Harrow – română 7,54%
  • Havering – română 2,28%
  • Waltham Forest – română 3,97%
  • Redbridge – română 4,31%

De ce este româna a treia cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor

În intervalul 2011-2021, numărul vorbitorilor de română care trăiesc în Anglia și Țara Galilor a avut o creștere explozivă. Concret, limba română era vorbită de 472.000 de persoane (0,8%) în Anglia și Țara Galilor (populație totală 57,7 milioane), potrivit datelor recensământului efectuat în 2021 și publicate pe pagina Oficiului Național de Statistică (ONS) , după ce la precedenta analiză a structurii populației, cea din 2011, doar 68.000 de cetățeni au declarat că vorbeau această limbă.

Practic, în zece ani s-a înregistrat o creștere de aproape șapte ori a numărului de vorbitori de română care trăiesc în Anglia și Țara Galilor, acești sărind într-un clasament al vorbitorilor de limbi străine, alta decât engleza, de pe locul 19 în 2011 direct pe locul 2 în 2021. În 2011, locul vorbitorilor de limba română era deținut de cei care comunică în panjabi, dialect folosit de cetățeni pakistanezi sau indieni din regiunea Panjab.

Astfel, conform datelor ONS, româna este cea mai vorbită limbă în Anglia și Țara Galilor după engleză și poloneză. În Anglia, 466.000 de persoane (0,9%) vorbesc româna, dintre care 159.000 în Londra (1,9%), cei mai mulți vorbitori de română aflându-se în sectorul Harrow din nord-vestul capitalei – 19.000 (7,5%).

Zece la sută dintre români nu vorbesc... româna

De precizat că, așa cum arată date statistice oficiale, numărul persoanelor cu cetățenie română în Anglia și Țara Galilor a fost de 550.000 la recensământul din 2021. Astfel, aproape 10 la sută dintre românii din Anglia și Țara Galilor s-au declarat vorbitori de altă limbă, alta decât româna, cel mai probabil engleză. Menționăm că în această statistică nu sunt cuprinși românii din Scoția și Irlanda de Nord, care au fost contabilizați separat, iar numărul acestora s-ar ridica la cel mult 400.000.

Ridicarea restricțiilor a produs mareea de români

Sociologul Mircea Kivu a explicat pentru „Adevărul” de ce invazia de vorbitori de limbă română în Anglia și Țara Galilor s-a produs după 2011, cu toate că România era în Uniunea Europeană de câțiva ani. „Vorbim de o creștere explozivă a numărului românilor plecați în Marea Britanie fiindcă, după intrarea noastră în UE, autoritățile de la Londra și-au menținut dreptul de a pune niște interdicții de circulație, măsuri care au fost ridicate ceva mai târziu . Acel moment a fost folosit de unii români care s-au decis să plece acolo. Și numărul lor a fost suficient de mare cât să se formeze un adevărat val de plecări. Mai exact, unii români au speculat momentul în care pot pleca în UK pentru a lucra cu acte în regulă”, a precizat sociologul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Americanii au venit la București pentru Halep. „A fost ca și cum m-ar fi lovit un camion”

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

5 O știre pozitivă despre România