„Cârtița” Rusiei, care a ajutat în primele ore ale invaziei în Ucraina, pus oficial sub acuzare pentru înaltă trădare

„Cârtița” Rusiei, care a ajutat în primele ore ale invaziei în Ucraina, pus oficial sub acuzare pentru înaltă trădare

Autoritățile ucrainene l-au pus sub acuzare de înaltă trădare pe un fost înalt oficial de securitate, a anunțat luni agenția de informații interne a Kievului, într-un caz care evidențiază eforturile de a elimina spionii ruși din interiorul Ucrainei, transmite Reuters.

Șeful SBU Vasil MaliukFoto: Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Oleh Kulinici, fostul şef al departamentului pentru Crimeea al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), cu sediul în Herson, a fost arestat în iulie anul trecut sub acuzația că a recrutat alți agenți favorabili Rusiei la ordinele Moscovei.

Fostul șef al SBU din Crimeea fusese concediat încă din luna martie.

Forţele de ordine l-au suspectat pe Kulinici că a lucrat ca o cârtiţă a FSB, infiltrându-se la reuniunile de securitate de la cel mai înalt nivel din Ucraina graţie ajutorului primit din partea unor oficiali pro-ruşi fugari şi al unui fost deputat sancţionat de Statele Unite.

„În primele ore ale invaziei, Kulinici a blocat în mod deliberat orice încercare de a informa conducerea cu privire la situaţia reală din regiune (Herson). El nu a luat nicio măsură pentru a proteja suveranitatea Ucrainei. A instruit personalul să părăsească locul de muncă. Mai târziu, a dat arme obişnuite unor persoane care nu aveau nicio legătură cu SBU. Şi-a părăsit postul şi a plecat la Kiev pe 24 februarie”, a declarat în luna aprilie2023 Tetiana Sapian, purtător de cuvânt al Biroului pentru Investigaţii de Stat din Ucraina.

Anchetatorii au declarat că Kulinici era supravegheat de alți foști oficiali ucraineni care au dezertat la Moscova.

„Acesta este un semnal clar pentru toți cei care lucrează pentru inamic: SBU vă va găsi cu siguranță și vă va face să răspundeți pentru ceea ce ați făcut", a declarat șeful SBU, Vasil Maliuk, care a supravegheat operațiunea de reținere a lui Kulinici.

Kulinici nu a putut fi contactat pentru comentarii, preciează Reuters. Dacă va fi condamnat, el riscă până la 15 ani de închisoare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat anul trecut arestarea lui Kulinici ca parte a unui proces de „autopurificare".

Zelenski i-a demis, de asemenea, pe șeful SBU de atunci, Ivan Bakanov, și pe procurorul general al Ucrainei, citând zeci de cazuri de colaborare a membrilor agențiilor lor.

Autoritățile ucrainene îl investighează, de asemenea, pe Andrii Naumov, un fost șef al departamentului de securitate internă al SBU, care a apărut anul trecut în Serbia într-o mașină plină de bani și smaralde, a declarat poliția.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat