Casa Albă a anunțat uciderea fiului preferat al lui Osama bin Laden, Hamza

Casa Albă a anunțat uciderea fiului preferat al lui Osama bin Laden, Hamza

Casa Albă a confirmat sâmbătă lichidarea lui Hamza bin Laden, fiul preferat al lui Osama bin Laden, prezentat drept succesorul acestuia la conducerea Al-Qaida şi al cărui deces a fost raportat prima dată de mass-media americane la sfârşitul lui iulie, informează Reuters şi AFP.

 Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei americane, Hamza bin Laden a fost ucis „într-o operaţiune contrateroristă care a avut loc în regiunea afgano-pakistaneză”. „Uciderea lui Hamza bin Laden nu doar lasă Al Qaida fără importante abilităţi de conducere şi fără o simbolică legătură cu tatăl lui (cu Osama bin Laden), ci şi subminează importante activităţi operaţionale ale grupării”, se spune în comunicat.

Hamza bin Laden era considerat fiul preferat, respectiv succesorul desemnat, al lui Osama bin Laden, fondatorul reţelei aflate la originea atentatelor de la 11 septembrie 2001. Inclus pe lista neagră a SUA a persoanelor acuzate de „terorism”, tânărul în vârsta de circa 30 de ani a murit, susţineau trei responsabili americani citaţi la sfârşitul lui iulie de NBC. Canalul preciza că sursele sale nu au furnizat detalii suplimentare privind locul sau data morţii şi nici nu au precizat dacă SUA au jucat un rol.

Washington a oferit în februarie o recompensă care putea atinge un milion de dolari pentru orice informaţie ce ar fi permis găsirea lui Hamza bin Laden.

În arhivele liderului jihadist confiscate în timpul raidului american din 2011 în cursul căruia el a fost ucis în Pakistan şi dezvăluite la sfârşitul lui 2017 de CIA figura de altfel o înregistrare video cu nunta fiului sau Hamza, care părea să se afle în Iran. Sunt primele imagini de la o vârstă adultă cu Hamza obţinute de servicii de informatii occidentale.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina