Casa Albă avertizează Beijingul în legătură cu Marea Chinei de Sud și comerțul internațional

Casa Albă avertizează Beijingul în legătură cu Marea Chinei de Sud și comerțul internațional

Casa Albă, condusă de patru zile de președintele american, Donald Trump, a lansat luni avertismente Beijingului în legătură cu conflictele teritoriale din Marea Chinei de Sud, zonă strategică din Asia, și cu privire la schimburile internaționale, scrie AFP.

Noul purtător de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer (foto), a dat asigurări că Washingtonul "își va proteja interesele" în apele "internaționale" din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul ține sub control o serie de insule disputate.

"Dacă aceste insule chiar se află în apele internaționale și nu fac parte propriu-zis din China, vom face astfel încât să apărăm interesele internaționale pentru a nu fi sabotate de o altă țară", a avertizat Sean Spicer în cursul primului său briefing de presă la Casa Albă.

În cursul audierii în urmă cu două săptămâni în fața Senatului american în vederea confirmării, viitorul secretar de stat american, Rex Tillerson, a amenințat că "va transmite Chinei că trebuie să înceteze construcțiile pe aceste insule și că accesul la aceste insule nu îi va mai fi permis". Presa de stat de la Beijing a denunțat o idee "absurdă" ce ar putea provoca o "confruntare militară".

Beijingul revendică cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, dar țări riverane (Filipine, Vietnam, Brunei, Malaezia) au pretenții concurente și dețin controlul asupra mai multor insulițe din această vastă zonă.

Pentru a-și afirma suveranitatea, China, la fel ca alte țări vecine din Asia, efectuează lucrări de "rambleiere" pentru a-și mări insulițele pe care le controlează. Ea construiește porturi, faruri, piste de aterizare și infrastructuri militare, potrivit Washingtonului și experților militari.

Administrația americană precedentă a președintelui Barack Obama a denunțat în ultimii doi ani "militarizarea" de către Beijing în Marea Chinei de Sud, dar a depus eforturi să nu tranșeze conflictele teritoriale, privilegiind o reglementare diplomatică multilaterală.

Guvernul Obama a trimis în repetate rânduri nave de război în apropierea insulelor controlate de Beijing, dar fără să amenințe cu blocada această zonă maritimă strategică pentru comerțul mondial.

În domeniul schimburilor comerciale dintre primele două mari puteri mondiale, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a recunoscut că, pentru Statele Unite, China "este o mare piață", dar a avertizat că schimburile comerciale trebuie "să meargă în cele două sensuri".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

3 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

4 Cine era colonelul iranian Sayyad Khodaye, asasinat duminică în fața casei sale din Teheran

5 ULTIMA ORĂ Igor Dodon a fost reținut pentru 72 de ore. Pionul Moscovei, acuzat de trădare de țară