Casa Albă cere Iranului eliberarea deținuților americani

Casa Albă cere Iranului eliberarea deținuților americani

Casa Albă a cerut vineri Iranului să repatrieze rapid deținuții americani, avertizând că ar putea impune noi sancțiuni, transmite AFP.

"Președintele Trump este gata să impună Iranului noi sancțiuni și consecințe grave, dacă nu sunt eliberați și predați toți cetățenii americani închiși pe nedrept", se arată într-un comunicat al administrației prezidențiale a SUA.

Somația intervine într-un context tensionat între Washington și Teheran, la câteva zile după ce Trump a anunțat o nouă serie de sancțiuni împotriva Iranului, deși nu a pus în discuție tratatul nuclear.

Dintre americanii aflați în detenție în Iran, președintele l-a menționat pe Robert Levinson, fost agent al Biroului Federal de Investigații (FBI) dat dispărut în Iran din 2007, posibil închis de mai mult de 10 ani. De asemenea, Trump a cerut eliberarea lui Bagher și Siamak Namazi, tată și fiu, cu dublă cetățenie iraniană și americană, condamnați în octombrie anul trecut, alături de alte patru persoane, la 10 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea Statelor Unite.

"De aproape 40 de ani, Iranul a folosit încarcerările și luările de ostatici ca instrumente ale politicii de stat, o practică continuată până în prezent, prin condamnarea lui Xiyue Wang la 10 ani de închisoare", se arată în comunicatul Casei Albe. Este vorba de un american de origine chineză, acuzat de Iran că "s-a infiltrat", fără alte detalii privind acuzațiile care i s-au adus.

SUA și Iranul nu mai au relații diplomatice din 1980.

Comunicatul citat menționează că președintele și administrația sa "își dublează eforturile pentru aducerea acasă a americanilor deținuți în mod nedrept în străinătate", iar potrivit AFP, mai mulți oficiali americani pun interesul lui Trump pentru astfel de cazuri pe seama cazului lui Otto Warmbier. Acesta a fost eliberat de Coreea de Nord după un an de închisoare și repatriat în iunie, în stare gravă; el a murit după câteva zile de la întoarcerea în SUA.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

4 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

5 Momentul în care și Viagra se lasă păgubașă...