Casa Albă: Moscova încearcă să destabilizeze Republica Moldova pentru a instala un guvern pro-rus la Chișinău

Casa Albă: Moscova încearcă să destabilizeze Republica Moldova pentru a instala un guvern pro-rus la Chișinău

Statele Unite vor oferi 300 de milioane de dolari Republicii Moldova pentru asistență în sectorul energetic și va împărtăși informații cu Chișinăul în contextul acțiunilor de destabilizare întreprinse de Rusia împotriva sa, a anunțat vineri Casa Albă.

John Kirby FOTO EPA-EFE

Administrația Biden afirmă că încă nu observă vreo ameninţare imediată la adresa Republicii Moldova, dar atenționează că Rusia caută să o slăbească, să orchestreze o insurecţie şi să instaleze la Chișinău o conducere favorabilă ei, transmite Agerpres .

„Noi credem că Rusia caută să slăbească Guvernul (Republicii, n. red.) Moldova, cu siguranţă cu obiectivul final de a vedea o administraţie mai favorabilă” ei, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

Potrivit lui Kirby, Statele Unite au indicii conform cărora actori aflaţi în legătură cu serviciile secrete rusești ar putea instrui manifestanţii antiguvernamentali din Republica Moldova.

„Actori ruşi, aflaţi cu siguranţă în legătură cu serviciile de informaţii ruse, încearcă să orchestreze manifestaţii în (Republica, n. red.) Moldova şi să se folosească de acestea pentru a instiga la o insurecţie împotriva Guvernului” de la Chişinău, a avertizat oficialul de la Casa Albă.

Dar „avem încredere în instituţiile democratice şi economice moldovene şi în capacitatea lor de a răspunde acestor ameninţări şi, în mod evident, vom continua să le furnizăm un sprijin important”, a adăugat Kirby.

Astfel, a precizat Kirby, Statele Unite şi-au consolidat împărtășirea de informaţii cu conducerea Republicii Moldova asupra activităţilor ruse pentru „ca să poată ancheta mai mult” şi „să contracareze planurile ruse”.

Manifestați antiguvernamentale şi împotriva preşedintei Maia Sandu, organizate în special de partidul ŞOR (pro-rus) au loc periodic la Chişinău de mai multe săptămâni.

Administraţia preşedintelui Biden atrage atenția că Rusia încearcă să răspândească dezinformări despre stabilitatea de ansamblu a Republicii Moldova, cum ar fi de exemplu declaraţiile potrivit cărora Ucraina s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă pro-rusă Transnistria pentru a captura depozitul de muniţii de la Cobasna, precizează postul de televiziune CNN.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”