Casa Albă nu dorește un procuror special la conducerea anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA

Casa Albă nu dorește un procuror special la conducerea anchetei privind amestecul Rusiei în alegerile din SUA

După ce președintele Donald Trump l-a concediat pe directorul FBI, James Comey, opoziția democrată din Congres a cerut numirea unui procuror special pentru a continua o anchetă importantă; miercuri, Casa Albă a comunicat că nu consideră necesară desemnarea unui astfel de magistrat, transmite DPA.

Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a președinției, a respins într-o conferință de presă solicitarea democraților, arătând că, pe lângă ancheta Biroului Federal de Investigații, sub conducerea lui Comey, privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, sunt în curs și investigații separate ale unor comitete din Senat și Camera Reprezentanților.

Reuters enumeră posibilele evoluții ale situației, descrise de profesori de drept. FBI ar putea continua ancheta cu ajutorul agenților profesioniști cărora Comey le-a încredințat cazul, în timp ce se caută un înlocuitor la conducerea Biroului. Și anchetele Congresului ar putea înregistra progrese.

O altă variantă — anchete independente ale Departamentului Justiției sau a altor agenții federale. Departamentul ar putea instrumenta un caz penal; alte organizații pot doar să stabilească faptele.

Departamentul Justiției ar putea să numească un procuror independent, așa cum cer cei mai mulți democrați. O lege privind numirea procurorilor speciali a devenit caducă în 1990, dar reglementările departamentului permit procurorului general al SUA să numească un jurist din afara guvernului federal, iar dacă recomandările acestuia sunt ignorate, raportul său trebuie înaintat Congresului.

Republicanii din Senat, inclusiv unii din conducere, susțin că numirea unui procuror special ar periclita anchetele în curs efectuate de Congres, deși magistratul respectiv nu ar avea autoritatea de a cere legislativului să întrerupă o investigație.

Deciziile în speță ale Departamentului Justiției îi revin adjunctului procurorului general, Rod Rosenstein. Procurorul general Jeff Sessions s-a recuzat de la orice rol în ancheta privind imixtiunea Rusiei, după ce a făcut declarații inexacte privind propriile sale contacte cu ambasadorul rus la Washington, în 2016.

Unii democrați au însă îndoieli cu privire la rolul lui Sessions în decizia lui Rosenstein de a-i recomanda președintelui Trump să îl demită pe Comey. Așadar, susțin ei, ar trebui ca o persoană neafiliată politic să fie numită la Departamentul Justiției pentru a hotărî dacă va fi sau nu desemnat un procuror special.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?