Casa Albă taie miliarde din finanțarea orașelor-sanctuar

Casa Albă taie miliarde din finanțarea orașelor-sanctuar

Un ordin executiv al președintelui american Donald Trump către secretarul pentru securitate internă ar putea duce la tăierea unor fonduri de ordinul miliardelor de dolari pentru orașele-sanctuar, transmite Reuters. Agenția a calculat că numai cele 10 orașe cel mai puternic afectate ar putea pierde 2,27 miliarde de dolari.

Termenul oraș-sanctuar nu are o definiție oficială. Este vorba de municipalități unde autoritățile locale refuză cooperarea cu cele federale în acțiunile împotriva imigranților ilegali. Unele orașe eliberează pentru aceștia acte de identitate valabile pe plan local. În altele, poliția nu operează arestări doar pe baza statului de imigrant, ci numai dacă există mandate pentru infracțiuni. Există și state-sanctuar. În general, autoritățile care declară sau practică neoficial un astfel de statut sunt democrate.

Președintele Donald Trump, ales din partea Partidului Republican, care deține majoritatea în ambele camere ale Congresului SUA, intenționează să-și respecte promisiunea din campania electorală de a bloca finanțarea federală pentru așa-numitele sanctuare, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer (foto). "Americanii nu vor mai fi obligați să subvenționeze nerespectarea legilor noastre", a spus el miercuri.

Potrivit Reuters, cel mai mult ar avea de suferit de pe urma unei astfel de măsuri, în ordinea sumelor pierdute, orașele New York, Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Detroit, Seattle, San Francisco, Boston, Denver și capitala SUA, Washington. Nu este foarte clar ce anume fonduri va tăia administrația Trump, deoarece de la bugetul central se plătesc sume atât direct unor organizații pentru servicii sociale, cât și prin intermediul bugetelor statelor. De exemplu, tăierile nu vor afecta fondurile programului de asistență medicală Medicaid, care sunt administrate de state.

Finanțarea federală ar putea fi sistată pentru diverse programe privind locuințele, sănătatea, educația etc. De exemplu, programul pentru învățământul preșcolar Head Start, în cele 10 orașe menționate totalizează 460 de milioane de dolari. Lucrările la aeroporturi au fost finanțate cu 238 de milioane de dolari, iar prevenirea și tratamentul celor infectați cu HIV, virusul care provoacă SIDA, 153 de milioane.

Primarul New Yorkului, democratul Bill de Blasio, anunțase încă de marți că va suplimenta rezervele bugetare pe următorii patru ani cu 250 de milioane de dolari, din cauza nesiguranței legate de intențiile președintelui. Miercuri, el a afirmat că ordinul semnat de Donald Trump nu este decât o declarație de intenție redactată în termeni juridici, informează AFP. El a precizat că prima victimă a subfinanțării ar fi poliția metropolei. Aflat alături de el, șeful poliției newyorkeze, James O'Neill, a declarat că forțele de ordine ar putea fi private de 150 până la 160 de milioane de dolari, inclusiv fonduri destinate luptei împotriva terorismului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...